06.12.2022 | 19:02
Връща ли Радев мутрите във властта?
Президентът за ПП: Лъжата разбива и обществото, разбива и политическата система

Президентът Румен Радев коментира казаното от “Продължаваме промяната”, че държавният глава връща мутрите във властта: “Аз казах нещо много ясно – да няма лъжа. Лъжата разбива и обществото, разбива и политическата система”.

Радев не коментира защо е влошил отношенията си с формацията: “Аз в случая не искам да се връщам назад, винаги има причини, но аз държа на принципите, държа има да има истина в отношенията. Държа България навън да отстоява своето достойнство и своя национален интерес”, отбеляза държавният глава.

Радев коментира и казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че формацията му ще подкрепи президентско вето върху промените в Изборния кодекс:

“Аз изобщо не се ръководя от това кой лидер на партия какво мисли. Аз се ръководя единствено от законите и Конституцията на страната. Моят екип работи и надявам се в скоро време вие да имат информация какво ще бъде моето решение”.

Президентът коментира и темата “Шенген”:

Продължаваме усилията, заедно с Румъния, до последния момент. Това каза днес президентът Румен Радев, който участва в Албания в Среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани.

В изявления пред български журналисти президентът каза, че има всички шансове България да се присъедини към Шенген догодина.

Това е неговото мнение в резултат от разговорите с двете страни, които все още имат колебания във връзка с присъединяването на България към Шенген – Австрия и Нидерландия, макар че президентът не ги назова поименно.

„Продължавам да обсъждам темата Шенген и с двамата лидери. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работата и в България. Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери“, призова президентът.

Той посочи, че има нещо много важно, което трябва да се свърши, а именно този парламент да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Има всички шансове догодина България да се присъедини към Шенгенското пространство, но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията – без емоции и най-вече без емоции вътре в България, отбеляза президентът.

Той посочи, че в определени страни от ЕС има наслоени с години настроения срещу България. „Тези настроения, мога да кажа предубеждения – къде основателни, къде – не, много трудно се пречупват. Затова ние работим активно с всички средства на дипломацията“, каза държавният глава и изрази увереност, че ако има усилия в парламента и в правителството, както е и в президентската институция, „ние ще успеем“.

Във връзка с информацията за инцидент на българо-турската граница през месец октомври, свързан със стрелба по мигрант, президентът каза, че по случая се прави щателна проверка. „Към момента, от доказателства е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на гранична полиция, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от България, от български полицай към мигрант“, каза държавният глава.

Румен Радев подчерта, че днес в Брюксел е бил подписан „изключително важен документ“ от служебния министър на финансите Росица Велкова и гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и председателя на Еврогрупата Паскал Донъхоу  – меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети.

„Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока – пълноценна европейска интеграция и това е особено признание на всички страни от еврогрупата, след щателни анализи, за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация (…)  Това е признание, че правителството в България успява. Това се отчита, признават се и усилията за гарантиране на макрофинансова стабилност. Това е успех наистина за България“, посочи президентът.

Във връзка с обсъжданите теми на Срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани президентът каза, че това е много важен съвет, защото се обсъждат енергийната сигурност, икономическото развитие, мигрантската криза, която засяга особено и Западните Балкани.

„Защото ние в България най-добре знаем, че без пълноценна интеграция на страните от Западните Балкани не можем да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа“, каза президентът.

1 коментар

  1. Петьофи каза:

    Президентър Радев направо у ужас за жълтопаветните евроджендъри, мутрите и “харвардските” мошеници. Нямат сън, нямат покой, не могат да му простят, че е избиран вече втори мандат от милиони хора от целия политически спектър.
    А те “умните, богатите и красивите” едва събират жалки 4-8 процентчета за да вкарат шепа послушни тъпанари в Парламента. Бесни са, че “не им помага” да вземат властта и го обвиняват във всичко, което те правят. Но са толкова жалки, че скоро ще изчезнат от политическата сцена….

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране