26.05.2019 | 0:01
Яжте пържоли, алтернативното месо скоро ще окупира рафтовете в магазините
Големи компании за хранителни и месни продукти като Nestle, Tyson и Maple Foods, преминават в алтернативния сектор на месото

Глобалните продажби на алтернативни заместители на месо като растителни бургери биха могли да достигнат годишно 140 млрд. долара за едно десетилетие, придобивайки пазарен дял от 10% от световния пазар на месо. Този потенциал разкрива скорошен доклад на Barclays. Прогнозите обхващат няколко потребителски пазара, в които са се появили нови категории. Пазарът на млечни продукти на растителна основа има 13% дял в общия млечен пазар, занаятчийска бира е с 12% дял в американския пазар на бира, а занаятчийските алкохолни напитки, чийто настоящ дял е от 4% се очаква да нарасне до 8 % до 2022 година.

“Постигнатото досега по отношение на “безмесни” говеждо месо, колбаси и хамбургерни продукти е дало положителен начален резултат по отношение на реакцията на потребителите. Макар, че лабораторно създаденото месо е все още няколко години по-далеч от популяризирането си по рафтовете в супермаркетите, растителните протеини продължават да набират скорост срещу конкуренцията на продукти от животински произход и очакваме тази тенденция да продължи в обозримото бъдеще”, пишат анализаторите, цитирани от CNBC.

Докладът изтъква потенциалните предимства на алтернативното месо пред традиционния месен пазар. Защитниците на новата индустрия твърдят, че производството на алтернативно месо предоставя хуманно отношение към животните и е по-здравословен продукт в зависимост от количеството съдържан натрий. От Barclays предупреждават, че все пак остават някои рискове, тъй като алтернативните месни продукти може да не са толкова полезни, както се твърди, поради използването на добавки, които да подобряват вкуса или потенциални регулаторни ограничения за етикетиране и брандиране, които да ограничават маркетинговата стратегия.

Големи компании за хранителни и месни продукти като Nestle, Tyson и Maple Foods, преминават в алтернативния сектор на месото. Ресторантите и веригите за бързо хранене имат потенциала да бъдат големи продавачи на продукта, съобщава Barclays. Съвсем наскоро дружеството Restaurant Brands International стартира тестове с Beyond Meat в Tim Hortons и Impossible Burger в Burger King, на които компании като McDonald’s обръщат все по-голямо внимание. В Лос Анджелис Beyond Meat постигна една от най-успешните първични публични оферти за 2019 г. като покачи показателите си с повече от 160% в първата си сесия. Компанията, която се стреми да създаде “бъдещето на протеините”, е разработила растителни бургери, колбаси и други алтернативи. Impossible Foods е компания, която все още не търгува на публичния пазар, но се стреми към превземането на ресторантският сектор и към хранителни гиганти като Tyson Foods и Nestle.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране