06.08.2015 | 17:02
За първи път: Отнеха лиценз на болница заради далавери
"Папуров" ООД в Търговище е прибрала 200 000 лв. за фалшифицирани дейности

Здравният министър Петър Москов е отнел разрешителното за дейност на частната специализирана хирургична болница ”Папуров” в Търговище заради драстични нарушения и източване на здравната каса.

“Екипът на министерството прави нещо, което да не звучи помпозно, но се случва за първи път в България”, заяви Москов при обявяването на решението си. Министерството пристъпва към отнемане на лиценза след решение на Върховния касационен съд, което окончателно потвърждава извършените от болницата престъпления.

За период от девет месеца са били източени около 200 000 лева, уточни Москов. Той съобщи, че болницата е отчитала фалшиви хоспитализации на пациенти, които не само не са лежали в нея, но дори не знаят къде се намира.

Болницата е отчитала и пациенти, които са лежали в други градове в страната, и е лекувала заболявания, каквито хората нямат. В хода на делото е станало ясно, че върху пациентите е оказван натиск от ръководството на болницата да сменят показанията си. Договорът на болницата с НЗОК за тази година е за 1.5 млн. лева. В момента в болницата са настанени 16 души, но те ще бъдат пренасочени за лечение в други болници по тяхно желание.

Проверката за нарушенията в болницата е започнала още през 2007 година, но до окончателното съдебно решение, което не подлежи на обжалване, се стига едва сега. Болницата е открита през 2004 година и е собственост на хирурга д-р Добрин Папуров. Москов заяви, че всяка болница, за която се установят подобни нарушения, ще последва същата съдба и разрешителното й ще бъде отнето.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране