12.05.2017 | 12:25
Забраниха приватизацията, а то няма какво да се приватизира
Чудни неща стават в българската политика, например с номинацията на Емил Караниколов за министър

Смятам, че правителството, излъчено в резултат на много скорошни избори, има всяко основание да покаже какво може, затова преждевременни коментари ще са излишни. Въпреки че няма как да не кажем, че чудни неща стават в българската политика, например номинациите за министри на коалиционния партньор. Това заяви Трайчо Трайков от „Нова република“ в студиото на Би Ти Ви.

Той даде пример с министъра на икономиката Емил Караниколов, който доскоро беше шеф на Агенцията по приватизация.

“Забраната за приватизация на държавни акции и дялове отекна изненадващо, но първо, няма какво толкова да се приватизира повече. Второ, вратата не е затворена, защото с предложение на Министерския съвет Народното събрание може да решава да се продава каквото и да е. Трето, само преди 2 – 3 месеца се продаваха обособени части от предприятия в забранителния списък – под предлога, че можело, защото били обособени. Сега не се променя нищо”, обясни Трайков.

На въпрос дали това решение означава, че държавата ще инвестира в неприватизираните предприятия, той посочи, че активите, които още са държавни, „може да се разделят в три категории – такива, които вероятно биха намерили частен инвеститорски интерес, но държавата предпочита да не ги продава, защото са от стратегическо значение. Други, които, ако в тях се вложат средства и се развият компетентно, може също да бъдат атрактивни, но в момента не са – такива има много малко и е съмнително, че държавата може да свърши добре тази работа. Третата група са акции, често миноритарни дялове от вече приватизирани компании, към които няма абсолютно никакъв интерес. Мисля, че на това решение се отдава прекалено голямо значение, каквото то няма, и вероятно се цели пропаганден ефект“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране