10.11.2017 | 0:01
Захарова: Българският президент не каза нищо за паметниците
За историческата част говорителят заяви, че е по-добре да говорят историците

На редовния си брифинг говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова отново засегна въпроса за оскверняването на паметниците на съветските воини в България. Журналист поиска от Захарова коментар за това, че българският президент е определил думите на представител на руското външно министерство като “дълбоко непознаване на историята или провокация”.

На това говорителят отговори така: “Президентът на България не спомена нищо за оскверняването на руските паметници”. Радев направи своето изявление във връзка думи на Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи. За историческата част говорителят заяви, че е по-добре да говорят историците. Но настоя паметниците в България да бъдат поддържани и ако те бъдат отново осквернени, властта да реагира.

За повече информация Захарова препрати към Руското военно-историческо общество, което било отговорило на реакцията на МВнР на България. Захарова отговори на въпрос за ситуацията с осквернения паметник на Съветската армия в София и за това ще бъдат ли намерени и наказани виновниците. “Ние планомерно засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма, е, че те биват подлагани на нападения.

Но, за съжаление, не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за това, че за тези деяния не се търси наказателна отговорност. По отношение на тези паметници се проявява отношението на хора, действащи извън историческия контекст, извън поуките от Нюрнбергския процес и без съответната реакция на държавните органи, каза Захарова.

“Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници – по време на преговори, в двустранни контакти – не ни чуват?”, попита говорителят на МВнР на Русия. Не става дума за камъка, метала, изсечените букви, а за защита на паметта на хората, отдали живота си, не само да освободят, а и да защитят живота на народи и отделни хора от фашизма и нацизма, изтъкна Захарова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране