26.11.2023 | 11:09
Зимата отново ни изненада! Сняг затрупа България
Лавина падна върху бус на прохода "Петрохан"

Зимата е тук, но отново се оказа, че ни изненада.

Премиерът акад. Николай Денков свиква извънредно съвещание в Министерския съвет във връзка с тежката зимна обстановка в страната и бедственото положение в няколко области, съобщиха от правителствения пресцентър. В срещата на живо и онлайн ще се включат министрите на вътрешните работи, на енергетиката и на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на отбраната, ръководствата на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“, и областни управители.

Движението по “Тракия”, в участъка между София и Пловдив, се оказа повече от кошмарно за шофьорите. Тази нощ десетки автомобили се оказаха блокирани на пътя, образуваха се огромни задръствания, движението по “Тракия” бе ограничено за всички МПС за да могат машините да почистят снега. Шофьорите изчакваха на място в аварийната лента, а ситуацията се регулираше от пътна полиция.

Рано тази сутрин магистрала “Тракия” е отворена, но са се образували колони от преди тунела “Траянови врата” в посока Пловдив, така и след него.

Движението по АМ “Струма” в посока Перник сега е проходимо само за леки автомобили, след като през нощта всички коли бяха спрени. Тежкотоварните МПС сега изчакват на място.

Проходът “Шипка ” е затворен в двете посоки, поради снегонавявания и паднали дървета. Нова тв съобщи за семейство с деца, което е блокирано в кола преди прохода, тъй като колата им е затрупана под преспите. Екипи на пожарната със снегорини се опитват да стигнат до бедстващите хора.

Движението през прохода “Троян – Кърнаре” е ограничено в двете посоки за всички МПС.

Лавина падна върху бус на прохода “Петрохан”. Няма пострадали хора и нанесени материални щети. На прохода снежната покривка е около 70 см.

Временно път II-29 Варна – Добрич е проходим само за леки автомобили в двете посоки поради силен вятър и снегонавяване. Полетите от и за летище Варна до 12 часа са отменени.

Затворен към 6 ч. тази сутрин поради намалена видимост е път I- 2 Шумен – Разград – Русе, съобщиха от ОДМВР. Поради навявания е затворен пътяят Шумен – Силистра за всички превозни средства. Именно в Североизточна България днес ще бъде най-опасно – за денс НИМХ издаде предупреждение от трета степен (червен код) за обилни снеговалежи и бурен вятър в областите: Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Деветима бедстващи, от които пет деца, са евакуирани от три автомобила, пътуващи по главния път Русе – Разград. Към момента те са настанени в сградата на Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението в Цар Калоян.

Движението по път III-103 Роман – Мездра е ограничено за всички МПС поради паднали дървета.

Туристи са блокирани в къщи за гости в Жеравна заради зимната обстановка. „Намират се в къща за гости. Много добре са настанени. Токът дойде. Няма бедствено положение. Около 30 см сняг има, продължава да вали. Пътната станция, която почиства района са я минали веднъж. Очаквам ги да дойдат пак и следобед да могат хората да си тръгнат“, каза кметът на Жеравна Васил Рещов.

Читатели на “Фокус” разпространиха снощи снимкови и видео материали, които показват тежката пътна обстановка.  От кадрите става ясно, че по АМ “Тракия” снегът не спира да се трупа, докато водачите шофират с намалена видимост и с ниска скорост, за да избегнат катастрофи. В района около “Ихтиман” се съобщаваше за пълен блокаж и невъзможност да се премине.

Тирове блокираха и път Е-79 на т.н. участък “Пъстренеца” преди Монтана. Екипи на Гражданска защита изтеглят закъсалите. Движението е само в едната лента, посока Монтана.

Не закъсняха и политическите оценки. “Г-н Премиер, сняг онлайн не се чисти! Докажете, че сте такъв, като заедно с министрите слезете при бедстващите хора”, заяви лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Интензивни валежи от сняг придружени с усилване на вятъра продължиха през цялата нощ в София. Снежната покривка към момента е между 25 и 35 см, по данни на НИМХ. Постъпили са над 100 сигнала за паднали клони и дървета.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на ток трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв.“Иван Вазов“.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата: кв.Драгалевци – хижа Алеко и „Бояна“ – местност Златни мостове. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

По данни на „Електрохолд“ има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите Витоша, Панчарево, Кремиковци, Лозенец, Нови Искър, Студентски, Банкя. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

1 коментар

  1. nane каза:

    20 см сняг и се изпонасрахте егати и плашипутарниците

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране