11.10.2016 | 19:45
“Звук и светлина” свише – и никой да не бъде пренебрегнат
Размечтались

Радио “Фокус”: В предизборното ни студио гост е кандидатът за вицепрезидент на коалиция “Калфин президент” проф. Любомир Халачев. Професор Халачев, какъв е личният ви мотив да приемете поканата за кандидат за вицепрезидентския пост?

Любомир Халачев: Веднага ще ви кажа. Кандидатът за президент господин Калфин ме покани, като ми каза: професоре, искам в нашата бъдеща администрация да направим специална програма, в която ще се работи усилено за възвръщане на духовността, морала, културата, да акцентираме върху образованието, което много трябва да помогне на нацията. Образованието е изумителен инструмент, с който нашата държава би могла да тръгне да се развива по-бързо. И затова аз се съгласих. Не мога да откажа на такъв сериозен, експертно знаещ, мислещ човек такова предложение. Всеки от нас, хора като мен, които са работили в областта на културата и образованието, би трябвало да има готовност в един момент да положи сили, време, енергия, здраве, за да помогне на държавата. Нашата страна има нужда от такава помощ. Ето това е накратко казано и с прости думи моят мотив.

РФ: Това ли е основният акцент в програмата ви с господин Калфин?

ЛХ: Не. Основният акцент на работата, бъдещата евентуално, на кандидат-президента Калфин, е, разбира се, това, което се иска от президента – усилена работа в областта на външната политика, за да може тя да заработи за интересите на България. Разбира се, работа в областта на националната сигурност, работа в областта на осигуряване на комфорт в президентската институция за всички други власти, които биха искали да се възползват от авторитета на президента, за да може той да помогне, да разговаря, да намери форми, с които да помогне на всички власти, така да се каже, да бъде гарант и основен двигател за разговорите. Тъй като ние сме хора и трябва да разговаряме, за да решаваме въпросите си. А това, за което ви казвам, е само още един допълнителен акцент. Това показва до каква степен г-н Калфин е загрижен за цялостното развитие на нацията, а не само за тясно формално изпълнение на своите президентски функции.

РФ: Какъв според вас би бил профилът на президента, който биха избрали българите?

ЛХ: Аз нямам друг профил освен президента Калфин и много се надявам, както казвам често, че на 6 ноември българският народ ще получи просветление и ще разбере, че това е най-добрият кандидат. Аз не го свързвам нито с политическа сила, нито с партийни пристрастия. Аз се старая да го промотирам като човек, който има наистина много високи качества и заслужава да бъде президент. (…)

РФ: Проф. Халачев, вие споменахте, че искате да направите така, че всички в България да получат просветление на 6 ноември. Как ще успеете да го постигнете?

ЛХ: Има един-единствен начин. Ние нямаме нито пари, нито административна власт до такава степен, до каквато имат други партии. Затова обикаляме от село на село, от град на град и се опитваме да го кажем на хората. Използваме такива канали като вашия, радиостанции, телевизионни станции, Интернет, разбира се, нашите приятели от “Гергьовден” работят с пълна сила в атмосферата на интервю и в социалните мрежи. Надяваме се да достигнем до хората, друг начин няма.

РФ: Това е най-важното, разговорите с хората.

ЛХ: Точно така. Личните разговори с хората. Ние много държим на тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране