05.01.2023 | 18:20
Директорът на Народния пратил Александър Морфов в полицията
Велислав Минеков праща АДФИ в институцията, вътрешният одит се правил в полза на Васил Василев

В Народния театър “Иван Вазов” тече проверка. Това е вътрешен одит, който тече твърде бавно и има съмнения, че се прави в интерес на директора Васил Василев. Сензацията пусна по време на заседание на ресорната парламентарна комисия културният министър Велислав Минеков. И обяви, че обстановката в културната институция е “ужасяващата” след скандала отвътре и лавината от подписки – срещу директора Василев, срещу него и накрая стигнала до президента Румен Радев, който се срещна в навечерието на новата година с част от трупата на театъра в опит да се тушират страстите.

Минеков заяви, че е готов да изиска външен одит, ако съмненията, че вътрешната проверка се “гласи” в полза на Василев. И дори обяви, че може да се стигне и до намесата на АДФИ.

“Това, че не чувате нищо отвътре, не е загадъчно, защото съществуват страхове. Мои стари петима приятели ми споделиха снощи, че се чувстват неприятно, потиснати и изплашени са. Трупата е абсолютно разделена. И щетите ще бъдат лекувани с години, независимо кой управлява театъра”, коментира министърът.

А по повод срещата при президента, Минеков разкри, че е имало предупреждения в театъра въпросното рандеву да не бъде споделяно с никого. “Това е било обсъждано по разни тайни събрание. Затова казвам, че обстановката е ужасяваща и смущаваща”, добави скулпторът. Минеков уточни и че 16 души са се отзовали на поканата на държавния глава.

“Трупата е над 86 души. 16 не са 86. Бедата е, че останалите не смеят да изразят своето мнение, тъй като се чувстват заплашени”, каза още министърът. И заяви: “Не водя война с артисти в Народния театър, независимо на коя страна са”.

“Щетите са от скандала, който се завихри в края на октомври, от управлението на самия директор с ужасяващото му интервю във в. “24 часа” със серия обвинения към едно лице като към някакъв криминален тип (режисьора Александър Морфов – б.р.) Не след дълго Морфов бе изпратен на разпит в полицията по заповед на директора – абсолютен прецедент”, разкри още Минеков.

Съвсем скоро предстои информация колко души са били помолени да напуснат театъра и колко са били поканени на работа там и с какви биографии, информира още министърът депутатите. “Явно целта там е да се съберат всякакви политически представители, за да може директорът да има контакти с всички парламентарно представени партии, с всеки депутат”, коментира Минеков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране