27.01.2016 | 17:36
Не сме сами! Борисов: Мафията не иска правителство, отнехме им милиарди
Приходите в бюджета през януари се очаква да са с 900 млн. лв. по-големи

Приходите в бюджета през януари се очаква да са с 900 млн. лв. по-големи, отколкото през същия месец на миналата година, а това е и най-видимият признак, че правителството има право да държи главата си високо вдигната, когато обяснява как се справя с борбата с корупцията при контрабандата.

Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите по повод констатациите в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, се вижда от част от стенограмата на днешното правителствена заседание, публикувана от правителствената пресслужба.

“Приказките са хубаво нещо, да сочиш с пръст е хубаво нещо, но ако става въпрос за корупция, 900 милиона могат да се разпределят по хиляди начини. Сиреч, това правителство трябва с много вдигната глава да обяснява как се бори с корупцията при контрабанда, защото основното на корупцията са парите. Всъщност няма по-видим признак – в тези сфери: контрабанда на цигари, горива, алкохол, меса, захарни изделия, измамите с ДДС – резултатът е на сайта на Министерството на финансите”, казва министър-председателят.

Той информира министрите, че и днес тече спецоперация за пресичане на контрабандни канали. “И днес има задържани газови цистерни вътре пълни с цигари. Фирми, които продават горива – с нелегални цистерни вътре в земята. Понеже от сутринта тече операцията, следобед ще ги покажат да ги видите и на картинка”, допълва той.

Борисов очаква засегнатите от това “олигарси и мафиоти” да търсят политическа подкрепа, за да компенсират загубите си от ефективните мерки на властта. “Затова имайте предвид, че всички тези олигарси, мафиоти, които години наред са взимали пари, смятайте какви щети им се нанасят.. Всички те ще се възползват от всяка политическа възможност за подкрепа, която им се даде”, казва той.

Малко по-късно допълва: “Сиреч, мафията има интерес да няма правителство, защото тогава контрабандистите и олигарсите си взимат тези милиарди, които са свикнали да си ги получават, закони няма да минават, защото няма да има парламент, и вече това е една прекрасна среда за корупцията и мафията.” Затова пожелава на колегите си “здрави нерви и всеки да си гледа работата максимално бързо и точно”.

“Всичките тези пари са събрани вследствие на добрата работа на приходните агенции, но и на МВР, ДАНС и прокуратурата. Сиреч, тези звена към момента работят изключително добре, за което заслужават да ги похвалим”, казва министър-председателят.

Той изразява надежда, че до края на февруари Министерството на правосъдието ще е готово с поправките в Закона за съдебната власт. Ресорният министър Екатерина Захариева обаче отговаря, че приемането от Министерския съвет не може да стане преди началото на март, защото в него все още има неразработени части, свързани със засилените правомощия на съдебната власт и прекия избор на членове на ВСС от магистратите.  “Разчитам наистина на конструктивен подход и вместо да си хвърляме обвинения кой е виновен и кой не, по-скоро да вземем, заедно с другите институции, неправителствения сектор, съдийските и прокурорските организации, да огледаме текстовете и да ги внесем”, казва Захариева.

По думите й и в политическите послания в доклада и в техническата част има и доста отчетени позитивни неща, на които не се обръща достатъчно внимание, и изброява приемането на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, приемането на измененията в конституцията, приемането на антикорупционната стратегия, създаването на съвета и на проектозакона на вицепремиера Меглена Кунева. Тя изтъква като приоритет в съвместната си работа с Министерството на финансите и промени в Търговския закон, които да попречат на кражбите на фирми.

2 коментара

  1. Дидо каза:

    Мафията в България,е едно огромно туморно образование,което не подлежи на оперативно лечение,защото последната година, то си растеше,развиваше се,докато засегне най важните органи.Да идва есента,да вървим на предсрочни избори,ГЕРБ да излязат в принудителен отпуск за 2-3 петилетки,за да може държавата да се успокои.

  2. Гого каза:

    Добре е ако истина че Борисов е отнел милиарди на мафията. Но не вярвам, защото иначе тези милярди трябваше да постъпят в бюджета и да станат излишни заемите от 16 +5 милярда.
    А може би отнетите милярди са потънали в джобчето на бате Бойко, щом ги няма в бюджета и тогава какво ни грее неговия героизъм – просто парите са се преместили от джоба на едната мафия в джоба на другата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране