17.05.2021 | 9:45
Правителството: Разкритията за ББР са скандални, няма да спрем дотук
Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица

“Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не е и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната дейност на държавата е да крепи големият бизнес”, коментира говорителят на служебния кабинет социалистът Антон Кутев пред Нова телевизия.

Преди ден служебният министър на икономиката Кирил Петков съобщи, че започва пълна ревизия на държавната Българска банка за развитие (ББР) след раздадени близо 1 млрд лева кредити на 8 частни компании. Над 500 млн. лв. от тях са получени от 4 фирми, които според журналистически разследвания са свързани индиректно с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Останалите пет компании, получили големи кредити, също не са случайни.

“Факт е обаче, че само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем дотук. Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица”, добави Кутев.

Той каза, че поканата да бъде говорител на служебния кабинет е дошла от президента Румен Радев. “Приех с удоволствие, защото вярвам, че в България е дошло време за промяна. Вярвам, че това служебно правителство може да даде началото”, каза той.

“В служебния кабинет може да има хора от много места, но това не значи, че ние сме зависими от някого. Борисов беше член на Българската комунистическа партия толкова много години. И какво от това? В ГЕРБ има повече членове на Комунистическата партия от БСП”, каза Кутев.

Той коментира и уволненията по високите етажи на властта от последните дни. “Няма как да смениш политиките, ако не смениш хората, които ги представляват. Това са почтени професионалисти. Аз не вярвам някой да тръгне да сменя хора, които си вършат работата“.

Според Кутев задача номер едно е подготовката на парламентарните избори. Ваксинацията и кризата с Covid-19 представлявали голям проблем. “Не е въпросът да се махат зелените коридори, търсим повече участие на личните лекари – трябва да се мисли за пенсионерите, за училищата, за университетите”, обясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране