14.01.2016 | 19:49
Борисов показно унизи Панов
Шефът на ВКС огласи препратен от премиера есемес

Бурен скандал заради есемес, изпратен до председателя на върховния касационен съд Лозан Панов от телефона на премиера Бойко Борисов прекъсна заседанието на Висшия съдебен съвет. Половин час по-късно Борисов се самопокани при висшите магистрати и размаха пръст на шефа на ВКС заради това, че се намесвал в политиката.

ВСС трябваше да разгледа решението на Етичната комисия на съвета, че няма нарушения, извършени от магистрати по записите на разговори между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Текстът на съобщението бил: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме“. Според Панов съобщението е пратено до премиера от друг член на ВСС, а след това Борисов го препратил на Панов. Съобщението предизвика бурна реакция сред членовете на съвета. Те се разпуснаха в почивка, след която да решат дали да обсъждат доклада на Етичната комисия.

Панов коментира, че компетентните органи и институции трябва да реагират на есемеса. Междувремнно Бойко Борисов се самопокани при висшите магистрати, за да бъде изслушан.
Единственото, което министър-председателят каза пред журналисти, преди да влезе, беше: „Всеки ден ми спрягат името с нещо, с което нямам нищо общо“. Той покани журналистите да се качат на заседанието на ВСС и добави: „Нали искат да говорят с мен, орган, който няма никакво право да ме вика“.

„В разговора си с вас ви казвам, че съм готов винаги да се явя да ме изслушате, но не ми звучи да ме подканяте публично, а че ще ме викате да ме разпитвате по някакъв „гейт“. Затова ви препратих есемеса от трети човек, който го е получил, за да видите, че с днешното си идване и поведение ви отговарям на всички въпроси“, каза Борисов на Панов пред ВСС.

„Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох, за да ви обясня, че нямам общо със случая „Яневагейт“. Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е или не“, каза той.

„Дума давам, към Лозан Панов имам само уважение. Никога не съм се месил в работата му. Само при една катастрофа, той се беше притеснил тогава“, каза премиерът в началото на своето посещение при ВСС. Веднага след като Борисов напусна заседанието на съвета, стана ясно, че съдебните кадровици са прекратили проверката по „Яневагейт“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране