28.05.2015 | 11:13
БСП към номинирания за шеф на БНБ: Ще разследвате ли Искров ?
Според Янаки Стоилов настоящото законодателство дава възможност за действие
Представители на БСП проведоха среща с номинирания от ГЕРБ кандидат за управител на БНБ Димитър Радев. Левицата очаква определени действия, за да го подкрепи.Преди два дни управляващите представиха първия кандидат за наследник на Иван Искров като гуверньор на Централната банка. Радев е съветник в МВФ и от 14 г. живее във Вашингтон, бил е зам.-министър на финансите.“Димитър Радев има компетентност, въпросът е, че ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята и също така да поставим въпроса дали той ще се ангажира с преглед на определени действия при сегашния управителен съвет на решения, които са вземани“, заяви днес след разговорите Янаки Стоилов. Той уточни, че не са говорили за законови промени, защото от левицата смятат, че може да се действа при тези закони.

По думите му на срещата са поставени много важни въпроси по отношение на защита на обществения интерес чрез дейността на управителя и на управителния съвет на БНБ.

„Също така, бяха поставени въпроси от гледна точка на развитието на финансовия и банковия сектор на европейско ниво, както и за състоянието на банковия сектор като цяло, и такива, засягащи дейността на ФГВБ и начина на конструиране на управителния съвет“, добави Стоилов.

Днес предстои среща на Димитър Радев и с ДПС. Предварително Лютви Местан коментира, че приветства идеята той да разговаря с всички партии. Кандидатът вече се видя с ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Засега обаче нито една от политическите формации, които подкрепят правителството, не е заявила официално, че го одобрява. Патриотите дори изразиха резерви.

Междувременно се разбра, че се обсъжда и втори кандидат за ръководния поста в БНБ. Това е Камен Захариев, който от 22 години работи в Европейската банка за възстановяване и развитие.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране