15.02.2024 | 10:36
Денков упорства, иска да е външен министър след ротацията
Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината, каза премиерът

Ротацията ще се направи най-лесно, ако стана външен министър. Това каза премиерът Николай Денков, след като му бе зададе въпроса от гражданин защо иска да заеме поста на Мария Габриел.

„Сменяме си местата с нея и след 9 месеца връщаме нещата, както е сега, без да има нужда от допълнителни промени, смени на министри и т.н. По дългият отговор е, по съдържателният е, че премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство. Това са хората, които контактуват най-вече с държавните ръководители и с международните представители на всички други държави“, изтъкна той.

„Те работят заедно или се сменят един с друг, когато има някаква такава смяна. Да дам пример с вчерашното посещение на Лорд Дейвид Камерън – ето един премиер който сега е външен министър. По подобен начин премиерът на Люксембург след изборите, когато беше избран друг премиер стана външен министър. Има още и други случаи в ЕС“, заяви Денков, цитиран от БНТ.

„Това е естествената среда, в която такъв тип отношения се решават, защото това са хората, които през цялото време поддържат контакти с външните среди. Представете си сега, че сложим друг човек, след 9 месеца, ако пак правим ротацията, както се опитваме да направим, за да има стабилност, това означава, че аз ще съм се откъснал в това време и ще трябва да влизам отново в тази тематика, вместо през цялото време да бъда вътре в нея при обсъжданията на ЕС и други подобни формати“, добави той.

„Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни на партийните лидери, сега ще бъде и на двамата премери“, заяви премиерът.

„Важно е министърът да си върши работата и да работи в екип с всички останали. Дали котката е черна или бяла няма значение, важното е да лови мишки. Трябва да престанем с това партийно деление, ако искаме да работим заедно“, допълни той.

„Министрите трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Ако не се справят, трябва да си тръгнат по професионални причини, заяви премиерът. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет, това не е така“, подчерта Денков.

„Още като се съставяше кабинетът, ние сме обсъждали кои са възможните лица. Част от хората, които сега са в Министерския съвет, са предложени от Мария Габриел. Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране