15.04.2024 | 21:37
Гвоздейков оглави правителствения щаб за изборите, както поиска Борисов
Служебният премиер Димитър Главчев е изпълнил заповедта на вожда на ГЕРБ

ЦИК може да разчита на пълно съдействие от страна на изпълнителната власт за подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с ръководството на ЦИК в Министерския съвет (МС), съобщава правителственият пресцентър.

В разговора днес, организиран по инициатива на премиера, взеха участие също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, министрите на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, на електронното управление Валентин Мундров, на външните работи Стефан Димитров, на правосъдието Мария Павлова, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и представители на МВР.

В хода на срещата премиерът Главчев посочи, че Министерският съвет вече е приел план-сметката за изборите на 9 юни. Подчерта, че е одобрено и правителственото решение, с което на министър Гвоздейков е възложена координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, съобщава още пресцентърът на МС.

Припомняме, че в петък председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че именно Гвоздейков ще оглави щаба на МС за изборите.

След въпрос каква е логиката транспортният министър да оглави изборния щаб, Борисов каза: „Защото е учредител на ПП. Той им беше знаме, той им беше символ, безспорно честен човек – така всички ще са спокойни.“

„Това е моето мнение, че така трябва да стане. Това предлагам“, обясни лидерът на ГЕРБ след въпрос кога е взето решение Гвоздейков да оглави щаба за изборите.

Припомняме, че Георги Гвоздейков бе член на партия „Продължаваме промяната“ (ПП) и бе транспортен министър и в кабинета „Денков“. След решението му да приеме да остане в служебния кабинет на Главчев бе обявено, че той е изключен от партията.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота. „От нас зависи избирателите да са сигурни, че гласът им ще бъде отчетен, както е подаден, и да бъдат спокойни за избирателните си права“, посочи Нейкова. По думите й организацията на предстоящия вот в технически аспект не следва да бъде по-сложен от състоялите се местни избори.

В рамките на срещата в Министерския съвет бяха обсъдени сроковете за различните дейности в хода на подготовката на изборите. Теми на разговора бяха също организирането на вота в чужбина, обезпечаването на машинното гласуване по начин, по който да елиминира всякакви съмнения за манипулации. От ЦИК съобщиха, че подготвят специална разяснителна кампания относно уседналостта, която е особеност на евроизборите. От страна на МВР беше докладвано, че структурите на ведомството по места вече работят активно срещу изборната търговия и за противодействие на „брокерите на гласове“, съобщи още правителственият пресцентър по повод срещата в МС днес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране