27.03.2024 | 17:06
Радев към ПП-ДБ: Съчувствам ви. Да бяхте мислили като променяхте Конституцията!
Президентът обвини десните, че провокират конституционна криза

Президентът Румен Радев връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната – Демократична България” за съставяне на правителство. Акад. Николай Денков го върна веднага неизпълнен.

„За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Ние предлагаме акад. Денков за премиер с втория мандат, дадохме втора възможност да поправят грешката си, но за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, заяви Петков.

„Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в Народното събрание няма подкрепа за управленската програма, няма подкрепа и за реформите. Коалицията ГЕРБ–ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза Николай Денков.

„Единият вариант е да се върнем назад – където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него, а постната пица беше основният начин да се обсъждат доходите на българите, или ще продължим с европейският път за развитие на България – в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата“, обясни Денков.

„Длъжен съм да направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие от своя страна направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и върху определянето на времевите параметри в процеса за определяне на следващите избори. И вие много скоро ще разберете защо, когато  поканя  всички вас, политическите партии, на консултации, да се вземе крайно решение, така, както е записано в чл. 99, ал. 5 на Конституцията“, отговори президентът Румен Радев.

Държавният глава постави въпроса за процесите, които вече протичат в резултат на гласуваните в настоящия парламент промени в основния закон на България. „Тесният кръг от възможности за избор на служебен министър-председател се стесни още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана“, посочи президентът, напомняйки за подадената оставка на Елена Чернева-Маркова.  Румен Радев отбеляза, че тя е била единствената фигура от посочените в Конституцията, която не е нито косвено, нито директно близка с никоя политическа партия и единствена в списъка, за която е ясно, че няма несъвместимост. Румен Радев изрази учудването си, че когато тази оставка беше обявена днес в Народното събрание, народните представители останаха безмълвни и не е имало реакция. „А според мен трябваше да има въпроси: Защо? Как? Какви мотиви? Как така изведнъж точно вчера? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване?“,  допълни президентът. „Ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, каза още държавният глава.

По думите на президента вече е много късно за отправената от политическата формация молба изборите за Европейски парламент и парламентарните избори да се проведат заедно. Той напомни призива си да не се предприемат необмислени промени в Конституцията на страната, особено по отношение на служебния кабинет. „Вие ги предприехте и сега въпросите вече стават много повече от отговорите“, каза още Румен Радев. „Разбирам вашите притеснения, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както беше досега“, подчерта президентът Радев.  Във връзка с конституционните поправки държавният глава напомни още, че не е сезирал Конституционния съд в частта за правосъдната реформа, но за останалите промени го е направил с пълното осъзнаване, че поправките в Конституцията ще доведат до кризи. „Едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне в следващите седмици и месеци“, посочи още той.

Кирил Петков се обърна към него с молба, като уточни, че ПП-ДБ няма да участват в преговори за третия мандат. „И молбата ми е – ако може да спестите 100 млн. на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, а изборите да са 2 в 1, ви моля да положите всякакви усилия. Защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин и за по-добри цели. Знам, че това не е изцяло във вашите правомощия, зависи как ще се развие и третия мандат, но ви моля да положите тези усилия“.

„Напълно разбирам вашите притеснения, но вече е много късно за такава молба. Призовах да не се приемат необмислени промени в Конституцията по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече от отговорите.  Ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя, процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и по определянето на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори“, отговори Радев.

„Много скоро ще разберете защо – когато поканя, след няма и 10 дни, всички вас, политическите партии, на консултации да се вземе крайно решение, така, както е записано в чл. 99, ал. 5 от конституцията. Така, както сте написали, така ще изпълнявам.“, каза президентът.

„Разбирам вашите притеснения, съчувствам ви, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега“, допълни Радев.

А Кирил Петков отново отбеляза, че промяната в Конституцията е един от успехите на кабинета и мнозинството за съдебната реформа, за да няма нотариуси, джуджета. И си е струвала.

„Нямам намерение да влизам в гората на приказките – елфи и джуджета, но не сезирах КС за правосъдната реформа, но за другите изменения го сезирах с пълното осъзнато основание, че тези промени ще доведат до кризи. И едната криза вече чука на вратата, и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в следващите седмици и месеци“, отговори Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране