14.02.2024 | 11:01
Ако Денков и Габриел не се разберат, няма ротация
Според Делян Пеевски президентът две години е редил ''пешки и пешчици, много топчета и всякакви играчки''

Ситуацията с предстоящата ротация на кабинета “Денков-Габриел“ става все по-заплетена. Вчера премиерът Николай Денков заяви, че “на 6 март кабинетът подава оставка и това е сигурно“. Днес обаче водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако от разговорите на Денков и Мария Габриел няма резултат, няма да има ротация.

“Не участвам в преговорите за ротацията“, заяви Борисов пред журналисти. На практика той отказа да отговаря на въпроси, свързани с евентуални промени в кабинета или за възможността да се проведат избори 2 в 1 и прехвърли топката изцяло в ръцете на Денков и Мария Габриел. Запитан къде все пак се вземат решенията за министерските постове, лидерът на ГЕРБ заяви, че това се случва в Министерски съвет. По пвод изказването на президента Румен Радев, че няма значение коя пешка ще бъде министър, защото решенията така или иначе идват от друго място, Борисов иронично отговори, че “ако за някой служебните министри са пешки, за нас най-малкото са дами, офицери, а някои и кончета, които подскачат наляво-надясно“. И продължи с термини от шаха – че най-важното е да не се стига до цугцванг или ситуация, в която всеки ход е грешен.

Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски пък каза, че е оптимист за ротацията и тя трябва да се случи. А за сравнението на министрите с пешки, той отговори, че “пешки е редил само той (Румен Радев, б.р.). Много пешки и пешчици, много топчета и всякакви играчки си редеше две години“.

В ситуацията с продължаващите протести на земеделците “има цугцванг“. “Всеки ход е грешен – и на едните, и на другите“, обобщи Борисов преговорите на земеделския сектор и министър Кирил Вътев.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че не подкрепя и председателя на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров, който е начело на протестите на земеделците. И допълни, че разделението между земеделците, километричните им искания, неотчитането на връзката между земеделието и животновъдството, между оранжерията и полето са големи, но уточни, че не е за смяната на министър Вътев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране