20.08.2015 | 22:57
Алексис Ципрас подаде оставка, избори на 20 септември
В обръщение към нацията гръцкият премиер призна, че мандатът му е изчерпан

Гръцкото правителство подаде оставка и обяви предсрочни парламентарни избори на 20 септември. Оттеглянето му бе обявено от премиера Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията. „Народът трябва да реши на предсрочните парламентарни избори какво сме постигнали и кой ще води страната по-нататък“, каза министър-председателят.

Ципрас смята, че мандатът, който е получил на 25 януари, се е изчерпал и хората трябва да решат дали заслужава нов. „Предлагам на съда на гръцкия народ всичко, каквото съм постигнал“, добави той. Не постигнал всичко, което е искал, но направил възможно най-доброто. След края на обръщението си Ципрас се отправи към президентството, за да връчи оставката си.

Премиерът бе подложен на растящ натиск да свика предсрочни избори заради разрива в неговата партия СИРИЗА по повод новия спасителен план от 86 млрд. евро за Гърция, наложен от международните кредитори. Гърция погаси вчера €3,4 млрд задължение към Европейската централна банка, с което започна третия пакет от заеми срещу обещанието ѝ да извърши реформи следващите 5 години.

Ципрас дойде на власт през януари на вълната от народния гняв срещу повишаването на данъците, съкращаване на разходите и реформите, изисквани от кредиторите срещу оказаната дотогава финансова помощ в размер на 240 млрд евро.

Но той бе изправен пред бунт в СИРИЗА, в която почти една трета от депутатите й се противопоставиха на последната сделка с кредиторите за 86 млрд евро. Договореността изисква от гърците да затегнат още повече колана.

Според гръцката Конституция, ако правителство подаде оставка през първата година, откакто е на власт, празидентът трябва да възложи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на лидерите на опозицията. Започва се с най-голямата партия – в случая това е „Нова демокрация“, която е с временен председател след оставката от лидерския пост на предишния премиер Андонис Самарас.

Мандатът може да се реализира за 3 дни, след което се предава на втората (неофашистите от „Златна зора“) и третата по големина опозиционни партии. Ако опитите за скрепяване на управляващо мнозинство или кабинет на малцинството се окажат безрезултатни, президентът насрочва избори за парламент. Процедурата може да бъде спестена, ако лидерите на опозицията колективно откажат да приемат мандата. Предсрочните избори се провеждат 30 дни след обявяването им.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране