22.09.2022 | 11:38
Алхимия за цените на газа
Доколко достоверни са мистериозните прогнози за поевтиняване на синьото гориво

Реномираната инвестиционна банка „Голдман Сакс“ прогнозира, че цените на газа в Европа ще спаднат наполовина до края на годината. Оптимизъм, който контрастира с мрачните сценарии за общо увеличение на цените на енергията през тази зима. В очите на някои икономисти анализът изглежда малко опростенчески, се отбелязва в обширен репортаж на France 24.

Слушайте внимателно: цените на газа ще спаднат наполовина в Европа до края на годината, твърди „Голдман Сакс“. Тази, меко казано, изненадваща прогноза реномираната американска инвестиционна банка развива в анализ, публикуван на 13 септември. Според него Европа дори „ще разреши пъзела с цената на енергията“.

Анализаторите на банката предвиждат, че цената на газа на европейския пазар ще спадне от „215 евро/Mwh (мегаватчас) в края на това лято до по-малко от 100 евро/Mwh през първото тримесечие на 2023 г.“

„Голдман Сакс“ срещу „Голдман Сакс“

Тази прогноза подхранва надеждите на европейския бизнес и домакинствата, че сметките за електроенергия през зимата няма да бъдат главозамайващи. В Европейския съюз цената на електроенергията се определя според формула, в която значителен дял имат разходите за производство на газ. Ако цената на този скъпоценен въглеводород се срине, както прогнозира „Голдман Сакс“, „това означава, че мрачните сценарии за скок на сметките на тока през тази зима просто няма да се осъществят“, твърди Лорънс Хаар, специалист по икономика на енергетиката в Университета в Брайтън.

Прогнозата обаче предизвиква множество съмнения. „Голдман Сакс“ е вълк единак, когато става дума за добри новини в областта на енергетиката. „Бях много изненадан. Никой друг в отрасъла не очаква такова развитие на цените“, признава Майкъл Брадшоу, специалист по енергийни въпроси в Университета в Уоруик. Дискусиите са по-скоро за това как да се защити икономиката срещу неизбежно покачване на цените на енергията в Европа. Загриженост, която дори беше в основата на речта от 14 септември на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Във Франция, например, министър-председателят Елизабет Борн увери, че правителството ще ограничи увеличението на цените през 2023 г. до 15%.

В самата „Голдман Сакс“ този анализ е изненадал не един човек. Преди около седмица същата банка публикува друга статия, в която прогнозира, че цените в Стария континент ще останат високи.

Откъде идва този пълен обрат? „Знаем, че банките са склонни да публикуват предубедени анализи, отговарящи на собствената им инвестиционна стратегия. Така че това е възможност, която не бива да се изключва“, признава Лорънс Хаар. Той смята обаче, че в този конкретен случай изводите са направени въз основа на „рационален“ анализ на ситуацията.

Газохранилищата са пълни

Банкерите от „Голдман Сакс“ констатират изненадващо развитие на европейския газов пазар както от гледна точка на търсенето, така и на предлагането. От една страна, „европейските газови хранилища ще бъдат запълнени на 90% през октомври, което е повече от 80-те процента, които Брюксел смята за необходими, за да няма недостиг през зимата“, подчертава Кристофър Дент, специалист по въпросите на енергийната политика в университета Edge Хил, Северен Ливърпул.

Тази политика за предотвратяване на опасността от затварянето на крановете на газопроводите „Северен поток 1“ и „Ямал“ от страна на Москва с цел лишаване на Европа от газ, се изрази „чрез закупуването на по-големи количества втечнен природен газ, отколкото беше планирано“, отбелязва Дент. С други думи, основните страни износителки на втечнен газ (Катар, Малайзия, Австралия и Съединените щати) увеличиха доставките си за Европа.

От друга страна, банкерите от „Голдман Сакс“ „очакват по-голямо намаляване на търсенето на газ от предвижданото“, отбелязва Кристофър Дент. Мерките за икономия на енергия и усилията за по-голямо използване на възобновяеми енергийни източници би трябвало да доведат до намаляване на зависимостта на европейската икономика от газа. И когато има по-голямо от очакваното предлагане и намаляващо търсене, резултатът обикновено е понижаване на цените.

Но за много наблюдатели това е „опростен и само краткосрочен анализ на ситуацията“, твърди Никълъс Голдбърг, енергиен експерт в Колумбийския университет. Вярата на банкерите от „Голдман Сакс“ в ефективността на призивите за икономия на енергия „е много оптимистична и нищо не подсказва, че те ще бъдат стриктно спазвани“, уточнява Кристофър Дент.

А какво можем да кажем за метеорологичните прогнози?

Освен това в анализа не се споменава нито дума за времето, което е „определящ фактор за движението на цените“, уверява Никълъс Голдбърг. Ако е много студено и има слаб или никакъв вятър, например, ще има по-малко енергия от вятърни турбини и домакинствата ще са склонни да се отопляват повече. Два фактора, които биха могли да окажат значително влияние върху търсенето на газ и следователно върху цената му.

„Ако „Голдман Сакс“ има надеждна информация, която да им позволи да прогнозират времето от сега до началото на следващата година, бих могъл да започна да вярвам в тези прогнози“, казва Никълъс Голдбърг. Но това е много малко вероятно, тъй като „глобалното затопляне направи правенето на метеорологични прогнози още по-трудно, което от своя страна прави по-несигурни всички очаквания за промените в цените на газа“, добавя Кристофър Дент.

Дългосрочен проблем

Да не говорим, че цената на втечнения природен газ може да варира поради фактори, които нямат нищо общо с търсенето и предлагането в Европа. „Ако по някаква причина Азия се нуждае от повече втечнен газ, те ще предложат по-висока цена, за да осигурят нуждите си, което ще принуди Европа да се съобрази с тези цени“, обяснява Брадшоу.

„Цената на газа е резултат от много по-сложна алхимия от това, което ни подсказват заключенията в анализа на „Голдман Сакс“, изтъква експертът. Той обаче не изключва възможността за сбъдването на този сценарий за драстичен спад на цените, но оценява „шансовете като твърде малки“.

Освен това спадането на цените не е задължително панацея за европейската икономика. „Очевидно би било добре за потребителя, но не непременно за другите играчи в икономиката“, споделя Майкъл Брадшоу. Първо, ако цените паднат драстично, операторите на газови хранилища ще преживеят много тежка зима, защото самите те ще са купили ценния въглеводород на високите цени от това лято.

След това „факторите, въз основа на които „Голдман Сакс“ прави изводите си за срива в търсенето, е учтив начин да се каже, че тази част от бизнеса, която се нуждае от газ (той не се използва само за производство на електричество, но също така и на торове, в химическата промишленост, в процеса на рафиниране) все едно вече не съществува“, подчертава Майкъл Брадшоу.

Но преди всичко трябва да се спомене, че „може да сме успели да се справим с доставките на газ за тази зима, но какво да кажем за следващите няколко години“, отбелязва Никълъс Голдбърг. Как ще успеем да запълним хранилищата следващото лято, ако Русия продължава да не доставя газ за Европа? Всъщност „просто няма достатъчно втечнен природен газ на пазара, за да компенсира загубата на руските доставки“, добавя и Майкъл Брадшоу.

С други думи, Европа може би частично е решила пъзела с цените на енергията за тази година, но със сигурност не и този за зависимостта си от Русия.

Превод Георги Саулов, Икономически живот

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране