31.03.2022 | 13:26
Америка отказа да стане гарант на сигурността на Украйна
САЩ увериха, че продължават да обсъжда начините, по които да помогне на Киев

САЩ отказаха да обещаят на Украйна, че ще станат гарант на сигурността й, стана ясно след брифинг на директора по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфилд. „Ние постоянно обсъждаме с украинците начините, по които можем да помогнем да гарантираме, че те са суверенни и сигурни. Но няма нищо конкретно относно гаранциите за сигурността, за които мога да говоря в този момент“.

По-рано германският канцлер Олаф Шолц изрази готовност Германия да се превърне в гарант за сигурността на Украйна като част от преговорите между Украйна и Русия.

Не е ясно обаче дали става дума за гаранции, които са равностойни на задължението за колективна отбрана, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор.

Гаранциите за сигурност са част от проект за мирен договор, който украинската делегация представи на вчерашните преговори с руската в Истанбул. Срещу тях Украйна изразява готовност да не се присъединява към НАТО и да не приема военни бази на трети страни на своя територия, както и да договори бъдещия статут на Крим и на Севастопол на преговори с Русия през идните 15 години.

Подробности от телефонната беседа на Зеленски и Шолц съобщи говорителят на германското правителство Щтефен Хебещрайт, предаде Ройтерс. По думите му Шолц е изразил „общата готовност“ на Германия да влезе в ролята на гарант.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране