28.03.2024 | 11:31
Американците държат Асен Василев за жокер
По време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за правителство, Василев получил изключително силна подкрепа от американското посолство в София

Въпреки скандалите, разтурянето на сглобката и издънката на Асен Василев, който нарече Мария Габриел „красивото лице на мафията“, бившият финансов министър си остава най-приближеният до сегашната американска администрация, разкриха хора от посолството на САЩ пред „Филтър“. Нещо повече, роденият в Хасково политик е основният жокер на представителите на управляващата Демократическа партия.

При разглобена сглобка нито ГЕРБ, нито „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ имат други алтернативни партньори. Социолози прогнозират, че на предсрочните избори разликата между електоралната тежест на досегашните партньори ще бъде между 4 и 6 процента в полза на партията на Борисов, но на масата за преговори след вота ще седнат същите хора. Тогава обидните думи още ще кънтят в ушите, но не чак толкова силно.

Политическата картина обаче ще е същата. Най-впечатляващото било, че по време на преговорите Асен Василев получил изключително силна подкрепа от американското посолство в София. Отвъдоеканските дипломати препоръчали Габриел и Василев да намерят отново път един към друг и заявили недвусмислено, че те няма да гледат с добро око на кабинет, в който не участва харвардският възпитаник. Изпратеното послание не било никак приятно за ГЕРБ, след като Бойко Борисов няколко пъти атакува Василев публично.

Защо връзката на финансовия министър с Щатите е толкова силна, не е ясно. През февруари Асен Василев летя отвъд океана, където проведе срещи с представители на едни от най-големите американски компании, като собственика на Facebook – Meta, най-големия производител на електрически автомобили Tesla и производителя на изтребителите F-16 за България Lockheed Martin.

Публична тайна е, че американското посолство играе важна роля при вземането на политически решения у нас. Макар от „Козяк“ 16 да не отправят директни ултиматуми към първите ни мъже, изпращат послания чрез различни свои хора до високите етажи на властта. Одобрението от Америка гарантира спокойствие, особено на фона на войната в Украйна.

Освен това заплахата от влизане в списъка „Магнитски“ виси над главата на всеки политик у нас. Списъкът от потенциалните нови имена в него непрекъснато се разширява и достига дори до духовни лица. Един от най-упоритите слухове е, че Пловдивският митрополит Николай се е отказал от битката за патриарх точно защото е научил, че може да бъде санкциониран по „Магнитски“. За да предпази Църквата от такъв удар, Николай доброволно решил да се дистанцира, макар че мечтата му да наследи Неофит е отколешна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране