09.07.2021 | 11:52
Ананиев купувал респиратори от Китай на тройни цени
Поръчките за лични предпазни средства, за респиратори и за хидроксихлорохин са в нарушение на всякакви нормативни актове

Бившият здравен министър Кирил Ананиев и неговият заместник Жени Начева са провели поръчките за лични предпазни средства, за респиратори и за хидроксихлорохин в нарушение на всякакви нормативни актове. Всичко е правено еднолично. Подготвяни са докладни записки, проекти за решения, решения на Министерския съвет – връщане, подготовка на договори, на фактури и плащания, обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров на брифинг в петък.

„Купували са респиратори от Китай на двойно и дори тройно по-високи цени. Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, обясни зам.-министърът и допълни, че не може да се сключва международен договор, без да се съгласува с правна и международна дирекция, когато става въпрос за лекарствата.

Според него самият факт, че само двама души са знаели какво се прави, поражда съмнения. „Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми”, коментира Петров.

„Да се бяха консултирали с медицинската дирекция, с лекарствена дирекция. Аз изобщо не съм на мнение, че Жени Начена и Кирил Ананиев са най-компетентните медицински лица да решават какво да се купува в този момент. Това е най-фрапиращият факт“, подчерта Петров.

Той заяви още, че има идеи да се дава паричен стимул на хората, за да се ваксинират, но добави, че не е взето решение. „Това едва ли би било основният фактор за ваксинация. Становището на Министерството е, че в момента има ваксини, има логистика, има ваксинационни пунктове, има медийна кампания, оттук нататък всичко е въпрос на личен избор и активност на работодатели и на самите колективи“, заяви Петров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране