14.01.2022 | 13:35
Арестуваха висш руски генерал
Андрей Кобан е взел подкуп от 5 милиона рубли

Началникът на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Руската федерация генерал-майор Андрей Кобан беше арестуван по обвинение за вземане на подкуп от 5 милиона рубли, предаде ТАСС.

Гарнизонният военен съд ще решава за удължаване на мярката за неотклонение на офицера. „Генерал-майор Кобан е обвинен във вземане на подкуп в особено големи размери. Според разследващите той е получил подкуп в размер на най-малко 5 милиона рубли от генералния директор на Нижни Новгородския изследователски институт на радиотехниката. С решение на 235-и гарнизон военният съд бе наложена мярка за неотклонение задържане под стража“, заявиха от следствието.

Андрей Кобан е отстранен от поста си като началник на радиотехническите войски на ВВС на Русия. „Доколкото знам, съм отстранен от поста и е издадена заповед на заместник-министъра на отбраната Николай Панков за освобождаването ми от въоръжените сили“, каза Кобан по време на съдебното заседание. Според материалите по делото, прочетени в съда, Кобан не се признава за виновен. В същото време той е с много добра характеристика за службата си, има и държавни награди. Въпреки това, както подчертават разследващите, участието на генерала в подкупа се потвърждава от показанията на свидетели, както и от данните от оперативно-издирвателните дейности, извършени с участието на служители на ФСБ. По-рано съдът наложи обезпечителен запор върху имуществото на генерала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране