11.04.2024 | 10:54
Арестуват Асен Василев и Бойко Рашков?
Стефан Димитров е основен брокер след убийството на Алексей Петров. ДАНС прихващат уличаващи го разговори с шефовете на незаконния трафик

Живко Коцев пропява срещу Бойко Рашков, а шефката на митниците Петя Банкова – за участието на началника си Асен Василев в най-големия корупционен скандал в държавата за последните години. Така ще се развие разследването за организираната престъпна група за контрабанда и корупция, твърди изданието „Филтър“.

Главният секретар на МВР и Петя Банкова са били само изпълнители в схемата за стотици милиони, с които е ощетяван бюджетът, а най-горе са ярки политически фигури, сочат доказателствата по делото. Тя е в ареста с обвинения, които могат да бъдат преквалифицирани, ако съдейства, а Коцев е в болница, но ще бъде подведен под наказателна отговорност, когато медиците го освободят. Главният секретар на МВР е лично назначение на съпредседателя на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който също е наясно със схемите за контрабанда от дългия си престой в службите за сигурност.

Миналата седмица ДАНС и Антикорупционната комисия арестуваха директора на митниците Петя Банкова и двама бизнесмени от Хасково – родния град на бившия финансов министър. Марин Димитров и синът му Стефан са били посредници между контрабандиста Никола Николов-Паскал, Живко Коцев и Петя Банкова, за да минават тировете му с цигари през границата, стана ясно в събота, когато двама от тримата задържани бяха оставени за постоянно в ареста. Тогава и в следващите дни излязоха много доказателства за престъпната им дейност, както и снимки. Те дават малката картина на цялата схема, научи „Филтър“. Разследващите имат кадри от камери пред сградата на Агенция „Митници“, на които се виждат Стефан Димитров, Петя Банкова и Асен Василев, които говорят и заедно влизат от централата. За Асен Василев като „човека отгоре“ става дума и в подслушани разговори, както и в чатове по мобилни приложения.

Връзката на Марин и Стефан Димитрови с върховете на държавата е направена от Бойко Рашков по времето, когато той имаше власт като вътрешен министър, става ясно от разпитаните свидетели. Той се сближил първо с Марин Димитров през 2021 г. Тогава Рашков търси свидетели срещу Бойко Борисов по времето на голямото чегъртане на ГЕРБ. Бившият шеф на агенцията по рибарство и аквакултури даде показания по случай отпреди 13 години. Твърдеше, че Борисов е заплашвал бивш шеф на фонд „Земеделие“, който дал показания за подкуп срещу Мирослав Найденов. От делото нищо не излезе. След това Марин Димитров вкарал в кабинета на Рашков и сина си Стефан, а за шеф на националната полиция беше издигнат приближеният му Венцислав Кирчев, който също е от Хасково. Близките контакти на Бойко Рашков, който остана депутат, с баща и син Димитрови се прехвърлят по-късно и към шефката на митниците Петя Банкова, както и с Живко Коцев, който по времето на Рашков беше директор на МВР за София-област, а след това издигнат и до главен секретар в правителството на сглобката. По това време Марин Димитров и синът му Стефан стават и посредници в отношенията между държавната власт в лицето на Банкова и Коцев и контрабандист номер едно Никола Николов-Паскал, сочат данните от разследването. Паскал също е от Хасково и е близък с Марин Димитров от много години, още когато бившият шеф на ИАРА е бил полицай в края на 80-те и началото на 90-те. Никола Николов от 30 години е замесен в нелегален внос през границата, но бизнесът му разцъфтява в последните 9 месеца. Разследването на ДАНС и Антикорупционата комисия продължава с проследяване на съмнителни парични потоци по сметки в чужбина, свързани с висши политици.

„Разследването със събиране на доказателства започва сега. Има данни, че е свързано и с убийството на Алексей Петров“, казва отлично запознат с оперативната работа по разплитане на схемата през последните месеци.

Всъщност бившата барета има ключова роля в назначаването на шефката на митниците Петя Банкова покрай ролята му като архитект на сглобката. Двамата се познават още от 2007 г. Тогава тя започва работа в ДАНС, а Петров все още е съветник на председателя Петко Сертов. Остават в отлични отношения и след престоя му в ареста по делото „Октопод“. По ирония на съдбата Петя Банкова става зам.-шеф на митниците точно седмица преди убийството на Петров – 8 август 2023 г.. Алексей Петров е убит на 16-и в гората над кв. „Драгалевци“. Вече без тежестта на бившата барета като неин покровител, през февруари 2024 г. Банкова става и директор на митниците. Тогава тя още не познава останалите обвиняеми – Стефан и Марин Димитрови от Хасково.

Контактът с тях става през Живко Коцев и Бойко Рашков. След убийството на Алексей Петров като най-деен участник в схемата се изявява Стефан Димитров. Той е бил връзката между контрабандиста Никола Николов-Паскал, шефката на митниците Петя Банкова и нейния началник Асен Василев. В същото време от ДАНС са го прехванали в разговори с Паскал, който нареждал кои митнически шефове пречат на тировете му с нелегални цигари. Петя Банкова ги махнала до един. Стефан Димитров също е проследен при пътуване с Паскал до Румъния, като влезли там през ГКПП Дунав мост.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране