10.03.2024 | 20:53
Асен Василев разваля пазарлъка
Христо Иванов и Атанас Атанасов се изнервили на “Промяната” от ината им за финансовото министерство

Настояването на ПП Асен Василев да продължи да е финансов министър се превърнало в основна пречка по време на многочасовите преговори за съставяне на кабинет и изнервило дори представителите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, твърди “Труд”, като се позовава на източници от преговорните екипи на партиите от сглобката. Пазарлъкът за състав на правителството зациклил на финансовото министерство, тъй като условието на ГЕРБ е то да не се управлява от Василев.

В същото време от ГЕРБ-СДС дали да се разбере, че няма да отстъпят Василев да продължи да е финансов министър и Мария Габриел е готова с проекто-кабинет на ГЕРБ-СДС, с доказани експерти като при кабинета “Габровски”. В състава на проекто-правителството “Габриел” били изявените остриета на партията на Бойко Борисов от предишни правителства като Лъчезар Богданов (икономика), Теменужка Петкова (финанси), Красимир Вълчев (образование) и др. Военният експерт Христо Гаджев сменя Тодор Тагарев в отбраната, а за иновациите Габриел предлага основател на една от водещите компании у нас в комуникационните технологии, коментираха неофициално от ГЕРБ-СДС.

Вторият тур от разговорите за кабинет след ротацията продължи над 7 часа в неделя, като първи в Партийния дом пристигнаха дамите от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Към 10,00 часа в сградата на парламента влязоха и Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Повод за забуксуването на разговорите станали думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков пред националното събрание на ДБ, че Асен Василев задължително трябва да остане финансов министър.

От няколко дни от ППДБ дадоха сигнали, че са склонни да преотстъпят министерства на ГЕРБ-СДС, като дори упорството на Николай Денков да стане външен министър бе пречупено с поста вицепремиер, отговарящ за европейската политика. От ДБ пък обяснявали на своите, че в името на това да няма предсрочни избори, ПП трябва да отстъпят финансовото министерство. Още в събота късно вечерта в ППДБ имали нагласа, че се разделят с част от ресурсните министерства след ротацията и министър-председател Мария Габриел. Преговорният екип на ППДБ склонил пред дамския квартет от ГЕРБ-СДС в правителството “Габриел” министрите на външните работи, енергетиката, регионалното развитие, земеделието, спорта, туризма и икономиката да бъдат посочени от първата политическа сила. Но министерството на финансите се превърнало към момента в неразрешим казус, след като от ПП поставили условието Василев да продължи да го управлява.

4 коментара

  1. Ха дано каза:

    изхвърлим тия мошеници от ПП и ДБ! Вън от страната и кръгом обратно отгдето сте дошли!

  2. Кики рече: каза:

    „Министърът“ на земеделието, завършил НСА с профил „борба“, трябва да е първият изритан „специалист“….

  3. @@ каза:

    Какви министерства кскви боклуци какви 5 лв. На тия кретени не им е ясно че нов бърдак със старите курви не се прави. Вън пасмина долна.

  4. Трудно каза:

    направени сглобки много лесно се развалят после.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране