09.02.2021 | 14:33
Атанас Скатов е загинал заради скъсано въже
След трагичния инцидент се появиха противоречиви версии за причината за смъртта на алпиниста

Скъсано предпазно въже е причината българският алпинист Атанас Скатов да загине при слизане от Лагер 3 под връх К2 на 5 февруари.

Това сочат официални документи, от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, съобщи бТВ.

В документа от болницата пише, че тялото на Скатов е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Той е бил с тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв.

След трагичния инцидент се появиха противоречиви версии за причината за смъртта на алпиниста. От МВнР съобщиха, че българинът е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Версията на шерпите обаче бе друга: че докато е сменял обезопасителните въжета, вероятно е допуснал грешка и е паднал. Шерпите коментираха, че преди това са подменили старите въжета с нови и се надяват застрахователната компания да плати за спасителната акция.

К2 се смята за най-трудно достъпния осемхилядник на планетата, по-труден и от Еверест. Атанас Скатов участваше в първата международната експедиция, която искаше да изкачи върха през зимата. Преди три седмици десет непалци, в същата експедиция, успяха да стигнат върха, а Скатов и още няколко алпинисти от други държави не поеха този риск.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране