06.02.2018 | 0:01
Австрия иска ЕС да намали парите за Източна Европа
Виена е против увеличаване на вноските в бюджета на Евросъюза след Брекзит

Австрийският канцлер Себастиан Курц поиска орязване на някои програми в ЕС, най-вече плащания за страни от Източна Европа. Курц, чиято страна ще поеме председателството на ЕС през юли след България, заявява тази позиция в интервю за в. „Дер Щандарт“. Австрия иска ЕС да проявява повече пестеливост по отношение на парите на данъкоплатците и да преразгледа различните си програми, за да прави икономии, тъй като средствата й ще намалеят след Брекзит, посочва австрийският канцлер. „Алтернативата е да се искат по-големи финансови вноски. Но това не е моят избор“, категоричен е австрийският канцлер.

В преговорите за бюджета след 2020 г. той възнамерява „твърдо да представлява“ лагера на нетните вносители заедно с холандския премиер Марк Рюте. „В момента се превеждат много пари на Източна Европа. Въпросът отчасти е дали парите са насочени към правилното място“, допълва Себастиан Курц. Запитан дали Полша и Унгария, които са сред нетните получатели на европейски фондове, трябва да очакват намаляване на плащанията, канцлерът признава, че по тази тема „има силно разминаване на гледната точка“ с унгарския премиер Виктор Орбан. Наскоро Курц прие във Виена своя унгарски колега и съсед, изразявайки близки виждания с него по множество въпроси, включително твърда миграционна политика на контрол по външните граници на ЕС. „Нашата голяма цел е Австрия да гради мостове в това отношение между вишеградските държави и страните от Западна Европа“, каза тогава 31-годишният консерватор.

Сред другите европейски програми, които трябва да бъдат преразгледани, канцлерът посочва „стотиците милиони“ евро, предвидени от ЕС за сближаване с Турция. Според Европейската комисия излизането на Великобритания, която е нетен вносител в бюджета на ЕС, ще предизвика финансова дупка от 12-13 милиарда евро годишно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране