17.05.2022 | 10:39
„Азовстал“ падна, защитниците на Мариупол отведени в Крим
53 украински войници са настанени в болница в окупирания Новоазовск

211 украински военни, които доскоро бранеха Марупол, са напуснали укритията си под металургичния комбинат Азовстал. Те са отведени в Оленевка (б.а. Крим) и след размяна, ще се върнат у дома. Това съобщи заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр.

Не е възможно да се освободи Азовстал с военни средства, информира УНiАН.

53 ранени войници от Азовстал пък са евакуирани в болницата в окупирания Новоазовск, каза още Маляр.

Тя поясни, че благодарение на бойците, който защитавали Мариупол, украинската армия е имала възможност да се прегрупира. Нуждаела се от време, докато получи военна помощ от своите партньори.

Бранителите от Мариупол изпълниха всички задачи, които им бяха поставени от командването, заяви заместник-министърът на отбраната.

„За съжаление, ние нямаме възможност да освободим Азовстал с военни средства. Най-важната задача сега е да спасим живота на защитниците на Мариупол“, каза още тя.

Командирът на „Азов“ Денис Прокопенко (Радис) пък заяви пред УНiАН, че за спасението на живота на бойците, мариуполският гарнизон е приел решението на висшето военно командване. Надявам се на подкрепата на украинския народ, добави той.

Междувременно от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщиха, че мариуполският гарнизон е изпълнил бойната си мисия.

Върховното военно командване издало заповед до командирите на поделенията, намиращи се в „Азовстал“, за спасяване на живота на личния състав.

„Бранителите на Мариупол са героите на нашето време. Те са завинаги в историята. Бойците са от отряда на специалните сили „Азов“, 12-та бригада на Националната гвардия на Украйна, 36-та бригада на морската пехота, гранична охрана, полицаи, доброволци“, обявиха от щаба.

„Задържайки позициите си на „Азовстал“, защитниците на Мариупол не позволиха на противника да прехвърли около 20 000 войници на другите фронтове. По този начин се възпрепятства изпълнението на планът за бързо превземане на Запорожието и до достигането до административната граница на Донецка област“, коментираха от украинската армия.

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че евакуацията на бойците от „Азовстал“ към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Украйна се нуждае от живи украински герои, добави той.

„82-ият ден от нашата борба не е лесен. Що се отнася до ситуацията в Мариупол: благодарение на действията на украинските военни – въоръжените сили на Украйна, разузнаването, както и на групата за преговори, Международният комитет на Червения кръст и ООН, се надяваме, че ще успеем да спасим живота на нашите момчета … Искам да подчертаем, че Украйна се нуждае от живи украински герои“, заяви президентът.

1 коментар

  1. Гогол каза:

    Смешници! Ядат пердах и се хвалят. „Герои“!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране