12.08.2015 | 0:05
Българи варят компоти на плажа в Гърция
Нашенците си носели буркани и капачки, ползвали само ток на аванта

Българи варят компоти по гръцките плажове, докато къмпингуват. За новата мода разказват местни хотелиери, които останали втрещени от заниманието на нашенците. Един от собствениците на къмпинг в Южната ни съседка обяснява, че туристите варели зимнината почти на плажа пред палатката. В голям специален електрически казан били подредени буркани с праскови. Българите използвали ток и вода от къмпинга, които влизат в цената на къмпингуването, но си носели буркани, и капачки, и захар – само прасковите купували евтино на място.

Все по-масова ставала практиката къмпингуващите в Гърция да си тръгват за България с напълно изпран и изгладен багаж. На всеки къмпинг освен чисти лъскави бани и тоалетни, кухни, хладилници, има и перални, които се задействат с евтини жетони. Има дори и места за гладене с дъски и ютии. Целият похарчен ток плюс водата пак си е без пари – влиза в цената. А умните нашенци, преди да си тръгнат, перат и гладят всичко като за последно. Да не харчат ток у дома.

„Платили са си, това са екстри на къмпинга, които могат да ползват без ограничение”, разказва Никос пред „Всеки ден” – млад грък, който с родителите си стопанисва малък кокетен къмпинг, един от многото между Аспровалта и Кавала. Той допълва, че доста къмпинги предлагат и безплатна автомивка. „Не знам колко често си миете колите в България, но вашите тук ги лъскат ежедневно”, смее се момчето. Цените за къмпингуване в Гърция, наистина с всякакви удобства, са 6 -10 евро на ден за палатката или караваната, 6 – 8 евро на възрастен човек на вечер, 3 – 4 евро за дете, 2 – 3 евро на автомобил.

Никос коментира, че все пак това не са малко пари за българите и пак се смее: „Защо хората да не си избият еврото чрез тока и водата?” Той обаче подчертава, че знае колко струва по българските къмпинги: „Горе-долу като у нас, но с разликата, че българските къмпинги са зле уредени”. „Кофти са!”, проговаря Никос на български и обяснява, че е понаучил доста думи от клиентелата от север. „А майка ми се научи да вари компоти в буркани

И дори си поръча от България от тия специалните казани на ток”, разказва още Никос. Баща му пък си поръчвал нашенци да му носят троянска сливова ракия. Никос обяснява моще, че доста българи вече целогодишно си оставят караваните в гръцки къмпинги. Дори си посадили цветя пред тях. А семейство пенсионери от Сандански, пращани от дъщерята с внуците всяко лято на караваната, боцнали и домати, сложили колчета и отглеждали успешно зеленчука. „Всеки дошъл е важен, все ще похарчи някое евро, колкото и да се е подготвил да мине възможно най-евтино”, подчертава още Никос.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране