10.04.2015 | 12:46
Българин е приет в осемте най-престижни американски университета
Когато пристига в САЩ преди десет години, Стефан Стайков не знае и дума на английски език

Осемнадесет годишният Стефан Стойков е приет за струдент едновременно във всички осем университета, влизащи в групата на висшите учебни заведения от Бръшляновата лига в САЩ. Това пише британският в. „Дейли мейл“.

Стойков пристигнал със семейството си преди 10 години в САЩ.Тогава не е знаел нито една дума на английски език. Завършва гимназия в Индианаполис в щата Индиана, а днес е приет във всички осем висши училища от Бръшляновата лига – едни от най-престижните университети в света. Сега му предстои да вземе най-трудното решение – да избере един от тях, отбелязва изданието.

Всички университети му предлагат пълна стипендия, а няколко от колежите му плащат да им гостува и през април и да се запознае на място с програмит и условията им. Самият Стефан признава, че не може да повярва в успеха си: „Чувството е невероятно. Никога не съм предполагал, че ще ми се отдаде възможност да избирам измежду най-престижните висши училища в света. Надявах се да ме приемат поне в един от университетите от Бръшляновата лига, но не и във всичките осем“, казва момчето.Той посочва, че майка му го е вдъхновила да постигне целите си.

Университетите от Бръшляновата лига са „Браун“, „Колумбия“, „Корнел“, колежът „Дартмут“, „Харвард“, Пенсилванският университет, „Йейл“ и „Принстън“. В 18 плика Стефан Стойков има „Да“ и това са отговори от:Harvard, Yale, Princeton, Brown, Columbia, University of Pennsylvania, Cornell и Dartmouth

плюс още 10 колежа:Stanford, University of Chicago, Johns Hopkins University, Washington University in St. Louis, Williams College, Amherst College, Pomona College, Claremont McKenna College, Duke University и University of Notre Dame. Статистиката показва, че тази година само още двама ученици в САЩ са приети във всичките 8 университета от Бръшляновата лига – един от Ню Йорк и един от Минесота.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране