23.04.2016 | 0:01
Българите в чужбина паднаха жертва на Изборния кодекс
Спешна среща между премиера Борисов и Валери Симеонов от ПФ доведе до корекции на управленските намерения

Парламентът се погрижи вчера да затрудни максимално и участието на българите в чужбина в изборите. След като в четвъртък отказаха да подкрепят собственото си предложение в Изборния кодекс за създаване на нов избирателен район „Чужбина“, вчера депутатите от ГЕРБ неочаквано дадоха рамо на идеята на Патриотичния фронт избирателни секции зад граница да се отварят само в посолствата и консулствата ни. До решението се стигна след спешна среща между премиера Бойко Борисов и съпредседателя на ПФ Валери Симеонов в НС. Едночасовият разговор доведе до някои корекции в намеренията на управляващите.

Малко след това идеята на фронта мина със 139 гласа на ГЕРБ, БСП, ПФ, АБВ, „Атака“, част от Реформаторския блок и БДЦ. Възмутени от случващото се от ДПС заплашиха, че ще сезират Конституционния съд за тази промяна и за задължителния вот и ще призоват българите в чужбина да протестират. Практическите последици от решението са, че избирателната активност на сънародниците ни зад граница ще бъде сведена до минимум, тъкмо когато бе започнала да расте. На парламентарния вот през октомври 2014 г. бяха разкрити рекордните 427 секции в чужбина, в които пуснаха бюлетина над 130 000 души. Увеличението на гласуващите бе с близо 20% в сравнение с вота през 2013 г. А броят на избирателите от страни, различни от Турция, се качи с около 50%. Самият Бойко Борисов на среща с българи в Швейцария през юни м.г. каза, че „здравият разум ще подкрепи“ създаването на район „Чужбина“.

Като компенсация за рестрикцията ГЕРБ обеща въвеждането на експерименталния е-вот още за президентските избори през есента. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че в множество държави, вкл. в тези от ЕС, местното законодателство не позволява създаването на допълнителни секции извън тези в дипломатическите представителства. И заяви, че е-вотът ще обезсмисли необходимостта от повече места за гласуване. Правната комисия прие, че експериментално е-гласуване ще има след 1 януари 2018 г., но вчера Кирилов обеща срокът да се изтегли за есента. В подкрепа на е-вота внезапно се изказа и Цветан Цветанов, който досега се обявяваше срещу тази възможност и казваше, че ако евентуално се случи, то ще е след две, пет или десет години. „Днес, когато гласувахме изборите да се провеждат само в консулства и посолства, трябва да ви кажа, че ние ще направим всичко възможно експерименталното гласуване за първия национален избор – президентските избори, да бъде проведено с възможност електронно гласуване да бъде направено за българите, които живеят в чужбина“, заяви Цветанов. И увери, че Борисов е поел ангажимент правителството да обезпечи експеримента.

„ГЕРБ получава хиляди и хиляди гласове от чужбина. Така ли им се отблагодарявате – като се поддавате на акъла на патриотите, които не могат и да мечтаят за толкова гласове“, ядосано нахока управляващите съпредседателят на ДПС Четин Казак. „Не лишаваме никого от правото му да гласува. Ще се гласува в дипломатическите представителства. Ние въвеждаме европейската практика, както вие, либералите, постоянно ни приканвате“, отвърна съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. „Ще забравите вече за гласовете от Памплона, Палма де Майорка, Ливърпул“, репликира Казак.

С новото ограничение депутатите създадоха и съвсем реална заплаха да объркат Изборния кодекс, тъй като поправката за секциите в чужбина засяга огромен брой други свързани текстове в закона. Четин Казак предупреди да се спре работата, докато всички разпоредби бъдат приведени в съответствие с промяната. ГЕРБ обаче пренебрегна забележката и продължи буквално в движение да преправя следващите текстове. След десетина минути на безпомощно умуване кое как трябва да се нагласи шефът на НС Цецка Цачева поиска отлагането на другите подобни поправки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране