15.08.2022 | 17:10
Белгийски бизнесмен разобличи лъжите на Борисов!
За 10 г. той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръбопровод за ексклузивните доставки на „Газпром“ към Сърбия и нататък

Белгиецът Филип Ромбаут е съсобственик на торовия завод в Девня „Агрополихим“. Коментарът му е от личната му фейсбук страница и идва след като в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети другия торов завод в страната – „Неохим“- Димитровград. Там Борисов заяви, че „Промяната“ уби България“ и заедно с основния акционер в завода обявиха, че той затваря заради високата цена на газа. Оказа се, че дружеството има показа рекордната печалба от 75 млн. лв. и че собственикът е бил кандидат на ГЕРБ за депутат.

Когато някои мениджъри на „добри компании“ и високопоставени политици помнят избирателно (за да отговаря на тезите им), това е много комично за хората, които разбират опитите за манипулация.

Но има моменти, в които чашата прелива. Сега е един от тях.

Торовият завод „Неохим“ регистрира 75 млн. лв. нетна печалба за първите 6 месеца, главно защото „Булгаргаз“ взе решение да субсидира българската индустрия, като й позволи да купува природен газ на цени на регулирания пазар. Така вместо да се пазят по-евтините количества азерски газ за зимата и да не се вдигат шоково цените за битовите потребители, те отидоха в индустрията. И сега всеки ще трябва да плаща за огромните печалби на някои предприятия, които дори няма да стигнат до служителите.

Газопотребяващата промишленост в България плачеше лицемерно за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че българският газ беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните работодателски организации настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от „Булгаргаз“, нито от „Булгартрансгаз“. Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени без България.

Миналата седмица „Неохим“ се изхвърли с изявлението, че затваря „заради високата цена на газа“. Глупости – това спиране беше планирано в края на миналата година, когато е било подадено заявлението за потребление на газ към „Булгаргаз“. Всъщност „Неохим“ затваря всяка година през лятото. Допълнително, през тази вероятно е имало съкращения на по-ниските етажи – на които така или иначе не плащат много.

Бойко Борисов се появи в „Неохим“ през уикенда, за да оплаче съдбата на завода. Това ми дойде в повече.

За 10 години той, Теменужка (бел.ред. Петкова – енергиен министър при ГЕРБ) и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръбопровод за ексклузивните доставки на „Газпром“ към Сърбия и нататък. Каква беше причината да не се случи гръцкият интерконектор?Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод („Турски поток“ – бел. ред.), получихме няколко телефонни обаждания в смисъл „не трябва да възразявате, а да сътрудничите“. Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. м3 азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от сегашните цени. Това са много милиони, пропилени заради… да, заради какво?

Всъщност настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в „Агрополихим“, разбрахме това преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото, каквото преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономически перспективно при наличието на евтин газ.

Г-н Борисов твърди, че „промяната убива България“ … напротив, липсата на промяна убива България! И ако г-н Борисов иска да дойде в „Агрополихим“, с удоволствие ще му обясним какво трябва да се промени и изобщо не е било променено през последните 25 години, откакто съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е било знак.

Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Именно така функционира Европа. Беше голяма грешка да се прахосва евтиният азерски газ за големите газови компании. Регулираните цени на газа на вътрешния пазар не принадлежат на голямата индустрия.

Но сега много по-евтиният азерски газ свърши и цените на българския микс се изравняват с европейските. Има още време, докато бъдат достигнати, но алармата е задействана.

 

1 коментар

  1. Гочу каза:

    Заради Боко, България и Българите, плащахме най скъпия газ на света! Толкова е нагъл и противен, че чак ме е срам от него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране