05.02.2017 | 21:16
Безхаберието на държавата уби жена в тунел
Колата, в която е пътувала загиналата, е била ударена от паднала конструкция на осветлението

Жена загина при нелеп инцидент в тунела „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“. Колата, в която е пътувала загиналата, е била ударена от паднала конструкция на осветлението. Гредата и осветително тяло се стоварили върху автомобила, в който жената седяла от дясната страна. Шофьорът е ранен. Инцидентът стана в тунела в посока София, където в момента движението е двупосочно заради ремонта на съседната тръба.

По ирония на съдбата инцидентът стана, докато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път хвалеше в Пловдив ремонтите и строителството на магистрали, направени от правителството му. „Каква беше АМ „Тракия“ и каква е сега? Какви бяха мостовете, че се изтрепа народът по тях? Това, което сме направили, никой не го направи преди нас. То е съизмеримо с най-доброто строителство, което е имало. Като разкрихме тунела на „Витиня“, другарите, защото едно момче се осакати там, под мазилката бяха сложили торби от цимент“, заяви лидерът на ГЕРБ.

От пътната агенция (АПИ) потвърдиха за инцидента. Засега не е ясно защо осветителното тяло е паднало. „Първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система“, заявиха оттам. Заради инцидента движението бе отклонено по обходен маршрут по пътя София – Ботевград. На място е изпратен екип от следователи, съобщиха от прокуратурата. Започнало е разследване за причиняване на смърт по непредпазливост.

В момента то се води срещу неизвестен извършител. От пътната агенция обясниха, че движението ще е по обиколния път, докато не приключат огледите и другите следствени действия на мястото. По-късно от МВР съобщиха, че заради инцидента изцяло се спира движението на ТИР-ове по „Хемус“. „На изхода от София товарните коли се спират от пътните полицаи и отклоняват към свободните места за паркиране. Сходна е ситуацията за идващите товарни коли към София. Движещите от север ТИР-ове се спират и отправят към паркингите край Монтана, Враца, Ловеч и Велико Търново“, заявиха от полицията.
Втората тръба на тунела се ремонтира от септември. Преди началото на ремонта на цялото съоръжение пътни експерти са го инспектирали и са описали дейностите за ремонт, сред които и подмяна на осветителната система. АПИ ще провери допълнително конструкцията на осветлението и ако има и други опасни елементи, ще бъдат отстранени, съобщиха оттам.

Според АПИ тунелът с дължина 775 метра е пуснат в експлоатация през 1984 г. Не е ясно дали оттогава му е правен ремонт. В момента се работи по съседната тръба в посока Варна. Ремонтът трябва да приключи през пролетта. След това ще се ремонтира и тунелът в посока София. По магистрала „Хемус“ се ремонтира и едната тръба на най-дългия тунел у нас – „Витиня“. Там движението също е двупосочно в едната тръба, а срокът за приключване на ремонта условно е „до лятото“.

Общо 31.5 млн. лв. бяха предвидени за ремонти на най-старите участъци по „Хемус“ и „Тракия“. Парите бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет през април миналата година. В списъка с дейности влизат виадуктите и тунелите, линейни участъци, както и някои довършителни дейности като доизграждане на надлез над жп линията София – Бургас на околовръстното и северната тангента при Казичене. За тунел „Ечемишка“ са предвидени 5.3 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране