04.02.2024 | 20:09
Поредна простотия! Първият ни медицински хеликоптер не става за планинско спасяване
Причината е липса на лебедка

Близо 17 години след влизането в ЕС България най-сетне има хеликоптер за спешна помощ по въздух. Оказва се обаче, че въздушната линейка не може да се използва за планинско спасяване заради липса на лебедка. Това заяви пред Би Ти Ви директорът на дружество “България Хели Мед Сървиз“ Димчо Добрев. Вторият и третият хеликоптер обаче ще бъдат снабдени с лебедка. Очаква се да пристигнат през лятото.

Засега планинското спасяване не фигурира в системата за спешна медицинска помощ HEMS. С промяна на европейския регламент от месец май част от планинската дейност и спасителните операции ще могат да се изпълняват в системата, обясни Добрев.

Планинските спасители изразиха притеснение, че ще продължат да носят пострадалите на ръце и в носилки. На практика въздушната линейка може да участва в планинско спасяване, но само ако пострадалият бъде пренесен до място, където е възможно да кацне, предаде “Нова телевизия“. В планината обаче места за кацане обикновено няма.

„Опцията при закупуване на седма и осма машина е такава, че те също ще имат лебедка. Преди пристигането на втория и третия хеликоптер, от „България Хели Мед Сървиз“ ще преминат обучение по трима оператори, общо шест, за работа с лебедка. Това е специализиран вид подготовка и ще може да се оказва помощ по въздуха с пускането на лебедка със спасител или вдигането на пострадал от мястото на събитието“, добави Добрев. До края на 2026 г. ще бъдат доставени всички 8 машини. Съгласно договора те пристигат през шест месеца.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране