11.11.2017 | 0:01
Бин Ладен предрекъл новите сътресения в Близкия изток
ЦРУ разсекрети дневника на убития лидер на "Ал Кайда", който разкрива действията на Иран, възхода на джихадистите и кой е неговият наследник

Миналата седмица американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) публикува мащабен архив с лични документи на бившия терорист №1 Осама бин Ладен, включително негов дневник, писан на ръка най-вероятно от една от дъщерите му. Достъпни вече ще бъдат снимки на страници от дневника, който бе иззет през 2011 г. заедно с други 470 000 документа след атака срещу скривалището на ръководителя на групировката „Ал Кайда“ в Пакистан, при която той беше застрелян. Част от съдържанието остава скрито заради мерки за сигурност или защото е зловредно или порнографско, заявяват от ЦРУ. Директорът на разузнаването Майк Помпео заяви, че се пускат 18 000 документа, 79 000 аудиофайлове и снимки и над 10 000 видеоклипа, които хвърлят светлина върху плановете и кроежите на „Ал Кайда“. Дневникът на Осама се състои от 228 страници по обширен набор от теми, включително Арабската пролет от 2011 г., която Бин Ладен не е предвидил да се случи, сочат първите анализи. Те показват също, че той е бил ръководител на терористичната група до самата си смърт. Редовно е комуникирал с подчинените си по света. Посветил е доста време в опит да разбере американската стратегия в Афганистан и Ирак. Имал е преведени части от книгата на разследващия журналист Боб Уудуърд „Войните на Обама“. От ЦРУ посочват също, че документите дават информация за разбирането на идеологическите различия между „Ал Кайда“ на Бин Ладен и впоследствие сформирането на „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия.

Архивът включва и видео от сватбата на сина на Бин Ладен – Хамза, на което той за първи път се вижда като възрастен. Според изследователи, получили първи достъп до разсекретените данни, архивите хвърлят нова светлина върху мъглявата връзка между „Ал Кайда“ и шиитски Иран. Томас Джойслин и Бил Роджио от Фондацията за защита на демокрацията посочват, че „самият Бин Ладен е обмислял планове за противопоставяне на иранското влияние в Близкия изток, което той вижда като вредно“. Въпреки това според тях „Ал Кайда“ е успявала също така да поддържа мрежа и на иранска почва. В момента се предполага, че самият Хамза бин Ладен се намира в ислямската република. Двамата изследователи допълват, че един от документите представлява проучване от 19 страници на член на „Ал Кайда“ за връзките на групировката с Иран. Това се дължало на общата им ненавист към САЩ и Саудитска Арабия,  пише в.“Уолстрийт джърнъл“. Миналия месец по време на семинар директорът на ЦРУ Майкъл Помпео заяви, че публикуваните документи ще покажат със сигурност тази връзка. „Имало е отношения, има връзки. Имало е време, когато иранците са работили заедно с „Ал Кайда“, заяви началникът на ЦРУ.

Техеран и неговите шиитски сили в Близкия изток често се сражават срещу сунитски държави и движения, приближени на „Ал Кайда“. Иран подкрепя открито ливанската „Хизбула“, шиитските милиции в Ирак, силите на сирийския президент Башар Асад и бунтовниците хути в Йемен, които са в конфликт с групировката на Осама. В същото време обаче самият факт, че Хамза и други високопоставени фигури от „Ал Кайда“ по всяка вероятност живеят в Иран, подкрепя твърденията, че Техеран и Бин Ладен са имали отношения помежду си. Джойслин и Роджио посочват, че според един документ иранските власти са предлагали обучение, пари и оръжия на някои „саудитски братя“ от групировката, за да атакуват американските интереси в Персийския залив. Документите обаче разкриват, че между тях е имало и противоречия. Един от текстовете е писмо на Бин Ладен до аятолах Али Хаменей, в което той иска от духовния лидер да освободи негови близки. „Други файлове показват, че „Ал Кайда“ е отвлякла ирански дипломат, за да ускори размяната“, посочва Джойслин. Независимо от това Осама имал и положителни впечатления от действията на Техеран. „Изхождайки от моя опит, това е най-добрият пример за прагматизъм. Кой не би пожелал да нанесе удар по Америка, като Иран дори е готов да подкрепи и да помогне всеки за това с пари, оръжие и с всичко друго, което е нужно за това, но при условие, че няма пряка и очевидна връзка с това“, пише в дневника.

В документа също така си вижда и големият интерес, който тогавашният лидер на „Ал Кайда“ е проявил към революциите в арабските държави през 2011 г., избухнали месеци преди смъртта му, пише в.“Вашингтон пост“. В много страници са изложени дискусиите, мислите и рефлексите, които Осама споделял по този повод със своите близки. Той най-вече разсъждавал за това как да използва тези бунтове, какво да се прави със събитията, които се променят едва ли не всеки ден в арабския свят и как по негово мнение „Ал Кайда“ да реагира на това. Според него хаосът и отсъствието на изявени лидери по времето на тези революции е била най-добрата среда за разпространяването на идеите на неговата терористична организация. Той предрекъл също така, че Либия ще се превърне в „Сомалия на Средиземноморието“ и ще стане канал за джихадисти към Европа.

„Най-вероятно в дневника са описани разговорите на Бин Ладен с дъщерите му Мариам и Сомиа, с жена му и синовете му Халед и Хамза. Последният трябва да стане негов приемник да оглави групировката“, пише изданието. Тези беседи са били водени между февруари и април 2011 г., като датите са били отбелязани според ислямския календар. Сред клиповете е и видеозапис от сватбата на любимия син на Бин Ладен – Хамза, готвен за бъдещ лидер на „Ал Кайда“. До момента публично достояние са били само записи с Хамза от детството му. Самият Бин Ладен не се вижда на видеото от сватбата, но един от присъстващите заявява, че „бащата на младоженеца, принц на муджахидините“ е ревнив към сина си за брака му и „радостта му се простира сред всичките муджахидини“, посочва АП. На записа се вижда и друг висш ръководител в „Ал Кайда“ – Мохамед Исламбули, според анализ от Фондацията за отбрана и демокрация на САЩ, която изследва пуснатите файлове. Той е брат на мъжа, който убива египетския президент Ануар Садат през 1981 г. В последните години „Ал Кайда“ пусна аудиосъобщения, в които Хамза бин Ладен заплашва САЩ, призовавайки саудистското правителство да бъде свалено и окуражавайки джихадистките действия в Сирия.

Освен това лидерът на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен е имал серия анимационни филми на харддиска си, включително „Мравката Z“, „Колите“, „Тримата мускетари“. Имал е и няколко видеоклипа от YouTube, включително британски, озаглавен Charlie bit my finger, и видеоклипове за плетене, а също и играта Final Fantasy VII. На компютъра са открити още три документални филма за него, включително „Къде на света е Осама бин Ладен“ и документални филми на американския канал National Geographic. Лидерът на „Ал Кайда“ е живял с няколко членове на семейството си плюс още трима мъже и една жена. Всички те бяха убити при операцията на специалния отряд на тюлените от американските ВМС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране