13.11.2023 | 15:23
Боби Перуката лично заплаши със спиране на българския футбол
Въпреки това Община Пловдив забрани мачът България - Унгария да е в града и се очаква реакцията на УЕФА

След като дни наред всякакви служители на БФС се надпреварваха да обясняват колко е вредно пловдивската община да не разреши квалификацията за Евро 2024 България – Унгария да се играе на ст.“Христо Ботев“ в града, днес лично президентът на футболната централа Борислав Михайлов се включи в хора.

Той лично обрисува катастрофалните последствия за българския футбол от едно евентуално наказание за БФС от страна на УЕФА, макар именно БФС да е виновен за създалата се ситуация около последния домакински двубой на националния ни отбор в тези европейски квалификации.

Въпреки това Община Пловдив не разреши мачът да се играе в града!

„Ако община Пловдив реши, че ст.“Христо Ботев“ не може да приеме футболната евроквалификация България – Унгария, последствията за българския футбол биха били ужасни – заяви Михайлов пред БНТ. – Затова апелирам към хората от които зависи това нещо, да прояват здрав разум и да разрешат да се играе, защото тогава и „Ботев“ (Пд) ще спре да играе футбол въобще, и „Локо“ (Пд) и всички отбори. Едно такова неотдаване на стадион е като отказ от организиране на спортно състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което пък означава намеса, което означава изключване от УЕФА. Не говорим само за лишаване на отборите ни от участие в европейските турнири. Тук говорим за блокиране в рамките на доста дълъг период на целия футбол в България. Това е немислимо, няма причини да се случи това, това би било абсолютна катастрофа“.

Минути по-късно излезе и официалното решение на Община Пловдив, откъдето заявиха официално:

„В писмо до БФС Община Пловдив препотвърждава днес решението си от петък, а именно – няма възможност да предостави на БФС за ползване стадион „Христо Ботев“ в периода 14-16.11.2023 г.“, се казва в съобщението.

В свое становище от днес Илиян Филипов, собственик на строителна компания ПИМК и представляващ ДЗЗД „Колежа“, съобщава, че сроковете за прекратяване на строителните дейности, демобилизация и привеждане на строителната площадка във вид, в който тя няма да застрашава живота и здравето на гражданите, е прекалено кратък и няма как това да се случи за посочените дати.

„Към днешна дата ДЗЗД „Колежа“ извършва СМР (строително-монтажни работи) на сектори Б и Г и прилежащите им паркинги, които са планирани предварително и са част от процес, който не може да бъде прекъснат за толкова кратък срок. Предвидените СМР се извършват с тежка техника – уточняват от ДЗЗД „Колежа“. – Всички дейности са планирани предварително и съобразени единствено с програмата на ФК „Ботев“ (Пловдив) и тяхното изпълнение няма как технологично и в посочения срок да бъдат прекъснати и в допълнение да бъде обезопасена строителната площадка и прилежащите зони“.

Затова от общината заявяват: „Предвид всичко изложено и воден единствено от грижата за живота и здравето на гражданите, кметът на Пловдив Костадин Димитров препотвърди решението, че стадион „Христо Ботев“ не може да бъде използван от БФС в периода 14-16 ноември 2023 г.“.

Цялата каша бе забъркана от БФС, който се уплаши от подготвените протести на фенове срещу Борислав Михайлов и останалите от ръководството, които бяха планирани за мача България – Унгария на 16 ноември на националния стадион „Васил Левски“ в София.

Затова от футболния съюз заявиха в полицията, че се очакват размирици, след това изпратиха в УЕФА становище на полицията, че мачът е рисков, придружено с молба за промяна. От отдела по сигурност и безопасност на УЕФА пък се съгласиха мачът не само да се измести в Пловдив и да е в по-ранен час (19:00 вместо 21:45), но и да бъде затворен за публика.

Въпреки това фенове от цялата страна се организираха за протест точно в 20:00 ч. пред ст.“Христо Ботев“.

Но пък БФС не бе оценил друг фактор: Илиян Филипов, собственик на ПИМК, която довършва строежа на стадиона, изпрати писмо до общината в Пловдив, че мач не може да се състои, тъй като в момента се извършват строителни дейности за изграждането на останалите две козирки на трибуните.

Същевременно специалистът по спортно право Георги Градев оспорва пред Спортния арбитражен съд в Лозана забраната за публика на тази среща и заяви, че също днес се очаква решението на CAS по въпроса.

Отношение взе и спортният министър Димитър Илиев, който призова БФС да допусне публика на мача, като заяви:

„Целият феномен футбол се крепи на неразривната връзка между клубове и фенове. Не знам с какъв акъл забраняваш на феновете да гледат националния отбор на живо. Настоявам хората да не бъдат ограничавани. Не може да бъдат затваряни стадионите. Трибуните са направени за привържениците. Вместо да се чудим как да напълним стадионите, ние ги затваряме. Това е абсурдно и няма как да стане. Ние държим да се намери решение.“

Въпреки това различни представители на БФС започнаха да нагнетяват напрежение, като обясняваха пред различни медии, че ако Пловдив не допусне да има мач България – Унгария, УЕФА едва ли не ще извади страната ни от организирания футбол. Малко преди днешното заседание на общинския съвет, същото направи и Борислав Михайлов.

Оказва се – без резултат: Община Пловдив твърдо реши мач да няма. Сега времето за реакция на БФС е изключително малко, като единственият възможен вариант при възникналото положение е мачът да е на третия лицензиран от УЕФА стадион – „Хювефарма Арена“ в Разград. Проблемът е, че процедурата по промяна не е бърза и може да се стигне до служебна загуба с 0:3 на България срещу Унгария.

Отделно се очаква да се види и какви ще са последстващите санкции от страна на УЕФА – такива, каквито описва Борислав Михайлов, или по-смекчени.

Според юриста Георги Градев думите на президента на БФС са пълна лъжа и единственото последствие за българския футбол може да е служебна загуба с 0:3 от Унгария, но пък УЕФА можела да накара Михайлов да си подаде оставката.

Той написа във „Фейсбук“ своето становище, в което се казва:

„ПЪЛНА ЛЪЖА!

Единствената възможна санкция е служебна загуба (0:3). Другата възможна последица е УЕФА да „прeпоръча“ на Михайлов да си подаде оставката. Със сигурност УЕФА няма да търпи такъв ръководител на федерация след подобна чутовна издънка.

Заплахите за тежки санкции важат само за лицето, което се опитва да си спаси кожата и говори тези врели-некипели. Няма да има никакви последствия за българския футбол.

Отново заплахи към клубовете в Пловдив! Какво общо има ситуацията с мача на националния отбор с клубовете в Пловдив и изобщо с клубния футбол? НИЩО! Празни заплахи!

ПОЗОР! ОСТАВКА!

Спортният арбитражен съд в Лозана даде срок на УЕФА и БФС за отговор по жалбата ми до 14:30 ч. българско време днес. Очаквам да има решение по случая най-късно утре.“

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране