12.08.2015 | 10:50
Бойко, ако ме гледаш, кажи на Москов да не проверява водата в Плиска!
Историкът обиден на медиите: ""Не проявявате интерес към Плиска, а към шибаната вода, да му се не види"
Божидар Димитров

„Бойко, ако ме гледаш, кажи на Петър Москов да не проверява водата в Плиска“, призова от телевизионния ефир директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, чийто свещен кладенец в Плиска бе разконспириран от здравните власти като силно замърсен с нитрати.

Според Димитров водата в кладенеца по принцип си е чиста, но сега била позамърсена от работниците на разкопките.  “В кладенеца постоянно влизат работници, с мръсни дрехи и обувки. Това размътва водата”, обясни той пред Нова телевизия, призовавайки здравните власти да не правят изследвания на съдържанието на водата точно в този момент. От обясненията му не стана ясно как пък точно нитрати са “полепнали“ по дрехите и обувките на работниците.

От ръководителя на проучвателните дейности в Плиска Павел Георгиев обаче се разбра, че Димитров е позакъснял с призивите към Петър Москов. Инспектори са взимали проби от водата, както във вторник вечер, така и в сряда сутрин. Наложена е и временна забрана на посетителите да наливат вода в бутилки. Много вярващи вече отнесоха малки количества от водата в домовете си за здраве.

“Вече трети месец полагаме усилия да извадим от забрава една българска реликва с огромен религиозен заряд за българите от 9-и век, а надявам се – и днес”, каза Павел Георгиев. Според него нитратите във водата няма да убият у родолюбците желанието да се докоснат до националната си история и религиозна идентичност.  “Надявам се, че през късната есен кладенецът ще се превърне в още по-голяма туристическа атракция. Дотогава водата ще бъде пречистена и ще може да се използва”, каза археологът.

На свой ред Божидар Димитров изрази своето огорчение от “интелектуалната недостатъчност“ в медиите, които са му се присмели за откритията в Плиска. „Не проявявате интерес към Плиска, а към шибаната вода, да му се не види“, каза той в характерния си стил.

Директорът на НИМ пак обясни, че именно в този кладенец Цар Борис I е бил покръстен. “По старинен български обичай напръсках с водата премиера Бойко Борисов за здраве, нищо необичайно не е станало“, каза Димитров и продължи с новините за Плиска, разкривайки, че там е открита и огромна спортна арена, както и малко хаванче.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране