17.03.2024 | 10:37
Бойко Борисов сложил Мария Габриел на дръвника, за да излезе той чиста сълза
Провал на кабинета й ще я превърне във втория Цветан Цветанов, вождът на ГЕРБ остава чист

На дръвника буквално е поставена главата на Мария Габриел, която на 99% ще е следващият премиер на България, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реши тя да е премиер и главен преговарящ между коалиционните партньори от партията му и десницата. Това мнение споделиха пред „Уикенд” депутати, притеснени, че сегашната им „първа дама” в партията може да се превърне в жертвен агнец, без значение дали ротацията мине или не.

Причината е, че според някои избраници лидерът им винаги гледал да има „бушон” при евентуални издънки, а в момента наивно Габриел си мислела, че е значим фактор в управлението. По едно време Борисов сериозно вдигнал мерника на хубавицата от Гоце Делчев, след като надушил, че Габриел е станала опасно близка до премиера в оставка Николай Денков и постоянно стояла в кабинета му. Тогава решил и той сам да поеме руля на държавата след ротацията, ала според запознати бързо сменил мнението си именно, защото Габриел ще отнесе всички негативи като премиер, а не лично Борисов.

За идеята Бойко Борисов да е премиер след падането на кабинета „Денков” пръв писа „Уикенд”, като решението му било отново да влезе във властта. Сетил се обаче, че на фона на издънките на коалиционните партньори, които започнаха от ден първи на управлението, подобен открит съюз в изпълнителната власт само щял да му навреди лично.

„Известно е, че лидерът ни много го касае личното мнение на хората за него и предпочита да чува само добри оценки за себе си. А на Мария председателят сам й го каза – партията ще те намрази теб, ако се провалиш. Само не й каза – няма да намрази мен, иначе досега да си е стегнала куфарите. В началото не й беше приятно да е в тази ситуация, но в последно време и тя много се възгордя и реши, че няма да я помръднат. Проблемът е, че ако нещо не му хареса на Борисов в работата й като премиер или се провали ротацията и отидем на избори, тя ще е все виновна. Нали – тя е преговаряла, не той… тя ще е управлявала като премиер, не той. В двата случая все тя губи“, признаха депутати, запознати с тактиките на лидера си.
За Мария Габриел гербаджии се опасяват, че като нищо можела да се превърне във втори Цветан Цветанов и да се прости с място в партията, ако партията не успее да се спазари за исканията си и се наложи да се отиде на избори. Премиерският й пост пък бил добре дошъл за Борисов – бившият еврокомисар щяла да трупа лично негативите на едно управление, а той да излезе отново чист като сълза каквито и кризи да се случат в държавата идните месеци.

Тактиката на Борисов не касае само Мария Габриел. С отказа си да участва в преговорите редом до другите партийни лидери от ПП-ДБ, Борисов хитро си спестява лично да му се извиват ръцете и да се правят опити за изнудвания в очите му, а от подопечната му Габриел просто искал да повтаря каквото е наредил и да си спестява директните търкания с Кирил Петков и Асен Василев. В последно време се говори, че Борисов въобще не общувал с двамата си коалиционни партньори от ПП и бил благоразположен само към Христо Иванов и партията му.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране