27.03.2024 | 22:19
Борисов грозно хързулна Габриел!
Тепърва срещу нея ще се разгаря яростна медийна война, която тотално да я дискредитира

Бойко Борисов хързулна Мария Габриел по нанадолнището. Причината е, че въпреки медийните декларации тя вече не е желана за премиер от силния човек в ГЕРБ. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също е против брюкселската снаха да заеме най-високия пост в държавата. Затова очертаващите се предсрочни избори идват „дюшеш“, след които тепърва ще се търси нова формула за управление с министър-председател, който няма да се казва Мария Габриел.

Тепърва срещу Мария Габриел ще се разгаря яростна медийна война, която тотално да я дискредитира. Кампанията вече започна. Никак не е случайна издънката, при която Габриел бе пратена с уж изпълнен мандат при президента Радев миналата седмица, в който обаче повече от половината министри не бяха дали съгласие.

Последва яростна атака от страна на ПП-ДБ: „Най-новото красиво лице на мафията“, „Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема“, „ако искаш да си премиер, не трябва да се навеждаш“ и други.

След тези нападки Габриел бе емоционално съсипана, а на другия ден се появи видимо отчаяна и със зачервени очи. Според запознати, това е било само малка част от плана тя да бъде дискретидирана, за да се търси нов човек за премиер след предсрочния вот, пише „Галерия“.

Настроенията срещу нея не са от вчера. Още когато бе лансирана за бъдещ премиер, в ГЕРБ имаше сериозни вътрешни брожения. Приближените на Борисов смятали, че ако ще се търси дама за високия пост, то сегашният конституционен съдия Десислава Атанасова била много по-подходяща. Докато бе в активната политика, дългогодишното острие на ГЕРБ определено недолюбваше Габриел.

Самият Борисов се настроил срещу бившата еврокомисарка, когато му докладвали, че тя се сближила опасно с Николай Денков. Тиражираните слухове, че тя може да превземе парттята му, защото била удобна за европейските партньори, също вбесили Борисов, който няколко пъти натърти, че „ГЕРБ има един лидер“.

Неслучайно лидерът на ГЕРБ я нарича с фамилиарното Мария, няколко пъти уж случайно сякаш я нарече „Габриела“, а пред приближени се изцепил: „За мен си е Неделчева“.

Силният човек в ДПС Делян Пеевски също не одобрявал кандидатурата й за премиерския пост, считал я за неподготвена. Припомняме, че в Брюксел вдигнаха банкет, когато дамата от Хаджидимово се върна в България. В Европа не я долюбват, като в докладите я описват като свръхактивна, но слабо ефективна. В ЕК отбелязват още, че тя възлагала цялата работа на служителите си, била взискателна и надменна, заради което подчинените й не се задържали дълго на работа.

В ГЕРБ обаче знаят това. Политическата криза у нас е идеалният повод Борисов да си измие ръцете пред Урсула фон дер Лайен и да разкара Габриел. Затова в момента Бойко мъти нова сглобка, която евентуално да управлява след изборите. Не е изключено в нея отново да влязат ПП-ДБ по настояване на посолството, но с очаквано по-ниските им резултати този път харвардците и Христо Иванов щели да бъдат притиснати до стената, а претенциите им – приземени. Може да се търси формула за „правителство на националното съгласие“, в което да влязат дори партии като БСП.

Ясно е, че ГЕРБ и ДПС ще си сътрудничат и след изборите. Търси се министър-председател. Вариантите са самият Бойко Борисов да се „прежали“ и сам да застане начело на кабинета. Този вариант обаче е най-малко възможен, защото срещу Борисов ще има много възражения от партньорите, а и той самият предпочита да остане силният човек в сянка. Вторият вариант да се издигне компромисна фигура от ГЕРБ, като председателя на НС Росен Желязков, който е диалогичен, бюрократ и с достатъчно опит във властта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране