31.05.2023 | 10:18
Борисов няма да се откаже от имунитета си
Ивайла Бакалова е ключов свидетел по делото "Барселонагейт" и знае всичко за този случай

Бойко Борисов обяви в сряда, че няма да си даде доброволно имунитета заради делото “Барселонагейт“. Във вторник Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на лидера на ГЕРБ. Това се случи няколко часа, след като назначеният от президента Румен Радев шеф на ДАНС Пламен Тончев атакува бившия премиер Кирил Петков с намеци за държавна измяна.

„Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента“, каза Борисов. Според него прокуратурата се е задействала във вторник, за да няма правителство.

„Виждам атака срещу ГЕРБ и ПП-ДБ“, каза Борисов и допълни: „В момента, в който приехме закона за контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила, започнаха атаката веднага по партията на промяната, за да блокират всякакви разговори“, отбеляза още той.

“Нямам никакви притеснения по въпроса (за „Барселонагейт“). Никакви. Не съм имал, нямам и няма да имам никакъв имот в Испания! Какво повече да отговоря? Аз Ивайла Бакалова не съм я виждал от десетилетия. Нито съм разговарял с нея, нито каквото и да било“, каза Борисов по повод новината, че прокуратурата е призовала за разпит като свидетел по делото бившата манекенка Ивайла Бакалова.

Според директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев Ивайла Бакалова е ключов свидетел по делото „Барселонагейт“ и знае всичко за този случай. “Тя познава хора, които са навързани най-отвътре с този случай“, каза Станкушев пред Нова тв. Като свидетел е призован да даде показания и бившият шеф на “Лукойл България“ Валентин Златев

В края на миналата седмица парламентарната група на ГЕРБ обяви, че ще бойкотира всички искания на прокуратурата за сваляне на имунитети. Причината бе поисканото сваляне на имунитета на Делян Добрев заради дело, което бе прекратено преди две години.

На фона на разговора за имунитета му, Борисов обяви, че трябва да има редовно избрано правителство. “Хаосът е толкова голям вече, особено при липсата на бюджет, план за възстановяване,  еврозоната, Шенген, ситуацията на Балканите, войната в Украйна е смазваща – трябва да гледаме и от тази гледна точка“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според него,, когато има споделена отговорност, трябва да се предложи такъв състав на Министерския съвет, който да успокоява и да гради доверие в политическите формации.

“Ако си върнете изказванията ми преди време, съм казвал, че трябва да има правителство – редовно избрано с парламентарно мнозинство“, припомни Бойко Борисов. Той уточни, че в срядас ще се видят отново с ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ каза, че ДПС също трябва да бъдат въвлечени в процеса, за да има конституционно мнозинство, за да се продължи съдебната реформа.

Кандидатът за премиер Николай Денков (ПП) на свой ред призова прокуратурата да не се използва като бухалка.

“Прокуратурата не трябва да се използва като бухалка. Това, което виждаме, е активизиране на прокуратурата, която за няколко дни свърши повече работа отколкото за последната една година“, каза Денков.

“Това, което виждаме е опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите. В момента, в който първите две сили казаха, че са готови да управляват, видяхте какво се случи”, каза той.

Относно реализацията на втория мандат акад. Денков заяви, че има размразяване на преговорите с ГЕРБ и в сряда се очаква да се срещне с Мария Габриел.

“Трябва да продължим разговорите, първо ще се видим с нея, за да уточним кои са важните мерки, за да продължим напред, а след това ще има и официална среща”, каза Денков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране