11.05.2023 | 11:13
Борисов показа, че той управлява България
Иван Гешев са го спазарилили, но Гешевизма/Цацаратурата остава
Бойко Борисов ни каза през думите на Мария Неделчева, че:

1. Той ще управлява България, заявката му е ясна и това обрича всичко. Плахите надежди, че може да делегира права на преговорни екипи – на Дончев, Атанасова и Росен Желязков, които да поемат ангажименти от името на ГЕРБ бяха взривени от игрите около председателя на правната комисия. Забравете за смяна на председателя на НС след три месеца. За Борисов няма правила, няма ангажименти.

2. Гешев са го спазарилили, но Гешевизма/Цацаратурата остава. Сарафов ще го замени или някой подобен. Промяната на съдебната система като подмяна. От тук и цялата бутафория с „атентата“ – очевидно Борисов е в течение, там няма импровизации.

3. Всъщност това, което ГЕРБ ще направят е копие на стореното преди години, когато Христо Иванов напусна – вземат всички, или повече ключови тези за реформа, това което ще представят като обща програма с ППДБ, след което го изпразват от съдържание и го подменят с тяхно такова. Примерно – подменят КПКОНПИ, разделят я, точно както ППДБ искат, НО назначават техни кадри. Същото правят и в регулаторите. Формално реформи – но реално остава същото с нови лица, които Борисов държи.

4. Това с Шенген няма как да стане, докато Борисов управлява.

5. Кабинетът на „Доктор“ Неделчева – това казва всичко за тази кандидатура. Фейк. Амбициозна комсомолка, която не познава нищо в дълбочина и няма гръбнак и воля за да реализира каквото и да било – дистанционно на Борисов.

Явно е, че ППДБ няма как да я подкрепят, особено след последните стъпки на ГЕРБ с неизпълнения на поети „джентълменски“ ангажименти и формулата, която предполага свръхпълномощия на премиера и тотален контрол от ГЕРБ на всички ключови министерства чрез заместници и назначена администрация от Борисово време. – нито енергетика, нито пътища, нито финанси.

За това – ППДБ имат само един ход – да обещаят, че ще подкрепят не правителството на Габриел, а отделни политики. За здравето на цялата нация е необходимо, ако Борисов иска да управлява, да има силна и агресивна опозиция. И това ме притеснява, че ППДБ сложиха костюмите и забравиха за протести и улицата. Очевидно ще трябва неправителствения сектор отново да се активира и да поеме организацията на протестите – просто не виждам с тези нагласи за кабинетна опозиция как ще се блокират Борисов и хартиените.

Ще стане това, което избирателите на ППДБ и прореформистките кръгове решат – ако си останат в къщи, ще консумират управление на ГЕРБ, ако излязат на улицата – Борисов е пътник.

Нека си управляват ГЕРБ – но да има ярка контратеза. За това е важно и смислено среща на „доктор Неделчева“ с ППДБ да бъде последна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране