08.08.2022 | 17:41
Борисов си пусна снимка с криминални типове от Северозапада
Единият е Николай Александров Недков, по прякор „Куката“, известен от криминалните хроники. Вторият с голата глава е Георги Спасов Георгиев, задържан в миналото за лихварство и пране на пари

Една снимка в профила на Бойко Борисов, от посещението му в Монтана, много ясно илюстрира какъв е електората, който ГЕРБ привлича и какви са неговите правосъдни потребности. На фотографията Борисов се прегръща с двама мъже. Единият, този с коса до Борисов, е Николай Александров Недков, по прякор „Куката“, известен от криминалните хроники. Вторият с голата глава е Георги Спасов Георгиев, задържан в миналото за лихварство и пране на пари.

Независимо, че снимката е от Монтана, Спасов е „звезда“ от Враца, а Недков е от „силните на деня“ в Бяла Слатина. Той е сочен за един от „сивите кардинали“ на Северозапада. Преди около 20 г. името му е замесено в серия палежи и тормоз над жителите на Бяла Слатина. Човекът, който е сочен от бТВ през 2003 г. за партньор на Ники Куката е Весо Унгара. Вероятно това е Веселин Попов – Лунгара, заклет враг на екс. кмета на с. Галиче Ценко Чоков и легенда на Северозапада. В момента Чоков и сина му Мартин изтърпяват присъди в затвора. Лунгара пък влезе в новините след сигнал за заплаха с убийство от страна на съпругата на Чоков. Със сина на Веселин Попов пък се свързва палеж в жилището на адвоката на Чоков – Цветелина Йотова. През април тази година медийни публикации съобщават, че Лунгара е бил задържан със синтетични наркотици на границата.

След 2003 г. няма данни Николай Александров Недков да е бил свързан с Веселин Попов – Лунгара. Като цяло за него липсват публикации. За него „говори“ само Търговския регистър. Официалните записи сочат, че от първи април тази година Недков е регистриран застрахователен агент. Съдружник е и в БРФМ 2021 от 2021 г.. Там партньор му е Здравко Владимиров Иванов, който според Tърговския регистър е и в борда на директорите и представляващ на С. Г. Груп.

Покрай тази компания в медийното пространство „лъсна“ порочната практика от мандата на ГЕРБ ББР да кредитира свързани с Делян Пеевски и Ахмед Доган фирми или коректорски компании, които да изкупят лоши вземания. Включително и такива, свързвани със санкционирания по закона Магнитски олигарх Вероятно не е без значение факта, че С. Г. Груп е щедро кредитирана и от ПИБ. Както „Капитал“ отбелязва, През 2019 г. С.Г. груп се превръща в най-голямата колекторска компания в резултат на съмнителна сделка за пакет от лоши вземания, оценен на 236 млн. лв. С.Г. Груп го купува от ПИБ с кредит… от ПИБ. Необслужваните кредити в стари, но сделката мина на над 40% от номинала им.Според представители на сектора, платената цена е в пъти над пазарните нива. Сделката помага на ПИБ да подобри баланса си преди стрес теста на ЕЦБ.

В едно от свързани със С. Г. Груп дружества – Мъни плюс мениджмънт, собственик е бащата на Здравко Владимиров Иванов – Владимир Владимиров. Бащата е управител и в Кредит Респект, където собственик е синът му. Чрез Здравко Владимиров Иванов, Николай Александров Недков днес се явява свързано лице с кметове, народни представители и политици, а твърденията за близост с Веселин Попов – Лунгара са отдавна забравени и съществуват само в архива на бТВ.

Георги Спасов Георгиев, гологлавият мъж от снимката с Борисов, е далеч по-актуален участник в криминалната хроника. През 2011 г. мъжът е задържан заедно с покойната Станка Марангозова. Връзката между двамата е отвъд наказателните производства и вестникарските заглавия. Те са съдружници в активната компания Строй билд. Третият съдружник там е Николай Веселинов Иванов. Двамата са си партнирали и в Бг Ню енерджи, която е с прекратена търговска дейност.

Георги Спасов Георгиев е отличен пример за това, че поддръжниците на Бойко Борисов не се нуждаят от съдебна реформа. Ситуацията в момента тях ги устройва. Прокурорът Димитър Фратишек Петров е прекратил два пъти досъдебно производство за лихварство срещу него. След първото му постановлениe, делото срещу Георгиев е върнато от съда за доразследване със задължителни указания, които разбира се не са изпълнени.

Делото 13001/2015 на Софийската градска прокуратура срещу Георгиев е емблематичен пример за работата на държавното обвинение във времето на Цацаров и Гешев. Досъдебното производство започва след зрелищна акция на МВР от края на 2011 година, когато той и Станка Марангозова са задържани по подозрение за извършване на няколко престъпления, включително и пране на пари. Властите подозират, че двамата са част от престъпна група. С постановление от 4 април 2012 г. на Окръжна прокуратура – Враца производството срещу тях е изпратено в СГП по подсъдност. Там то се води, като предварително производство 3882/2012 г. Разследващите не успяват да превърнат разследването в дело срещу организирана престъпна група и материалите срещу задържаните са разделени, като се прецизират различни обвинения. Срещу Георгиев се води досъдебно производство номер 27 от 2015 г. по описа на НСлС и предварителна преписка 13001/2015г. по описа на СГП. Разследван е за извършване банкови сделки по занятие, но без съответното разрешение от БНБ. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност, за това, че от началото на 2006 г. до 9 ноември 2011 г. е предоставял парични суми срещу лихва на лица от Враца и региона.

На 12 октомври 2015 година обаче Димитър Франтишек Петров прави извода, че деянията на Георгиев не са съставомерни, а обвинението е недоказано. Според прокурора лихварската дейност на Георгиев не попадала под хипотезата визирана в нормата на чл.252, ал.2, вр.ал.1 от НК, тъй като не представлявала банкова дейност. Георгиев не е извършвал влогонабиране, което според прокурора се явява задължително и необходимо условие, за да е налице банкова дейност и следователно обвиняемият не е нарушил закона. На 19 октомври 2015 г. Георгиев получава препис от постановлението на Франтишек. В посочения от закона срок – на 26 октомври той „изненадващо“ обжалва прокурорското постановление пред съда. Адвокатът му Велимир Атанасов, същият който се прочу по казуса Жоси, иска делото да бъде прекратено само поради липса на престъпление, не поради недоказаност на обвинението. Бившият съдия Атанасов, който е сочен за много близък до Гешев опитва да приложи изпитана схема – жали постановлението, защото ако досъдебното производство е прекратено с акт на съда, прокуратурата не е в състояние да го възобнови. За лош късмет на Георгиев и Атанасов, частната жалба попада при председателя на 17 състав на СГС Петър Сантиров. Със своето определение от 17 ноември 2015 г. по дело 4359/2015 той разпилява на „пух и прах“ постановлението на Франтишек. Съдията приема, че Франтишек се произнася на базата на свои материално-правни изводи, но не и по събраните доказателства. Според Сантиров в досъдебното производство има данни за системност при извършване на множество сделки, които по своите характеристики са банкови:

„В предмета на доказване влиза установяването именно на тази системност на извършване на множество сделки, които по своите характеристики представляват банкови сделки.“

Съдията връща делото на прокуратурата със задължително указание държавното обвинение да се произнесе с мотивиран акт относно събраните доказателства. Определението на Сантиров е обжалвано пред Софийския апелативен съд. Трети състав с председател Иво Вапцаров потвърждава изводите на СГС с определение от 26 януари 2016 година. САС заявява в своя акт, че Франтишек се произнася след превратно тълкуване на приложената наказателно-правна норма. Съдът е категоричен, че деянието на Георгиев покрива всички обективни и субективни признаци за лихварство. При подобни произнасяния на два съдебни състава би било логично Франтишек да внесе обвинението в съда. Това обаче не се случва. На 7 март 2016 г. прокурорът прекратява повторно досъдебното производство срещу Георги Спасов Георгиев, а последният този път не прави резки ходове и не го жали.

Как Бойко Борисов би могъл да си помисли за съдебна реформа? Прокуратурата в лицата на Гешев и Цацаров не просто отказва да го разследва и обвини. Електоратът на ГЕРБ се ползва от адвокати, като Велимир Атанасова. А те са отлични адвокати. У нас добрият адвокат познава закона, а отличния, я прокурора, я съдията, я главния прокурор. Атанасов познава Гешев. По делата срещу подобни явни активисти на ГЕРБ прокуратурата се произнася в разрез със закона. Независимо, че законовата линия е трасирана от две съдебни решения. Такива хора, на фона на мътното си минало, явно нямат нужда от прозрачно правосъдие. Единственото, което не е явно е какво мотивира Борисов да публикува снимки с подобни индивиди с тъмно минало.

Димитър Стоянов, bird.bg

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    Абе БоклукБоко да се беше снимал с БосияСмрадливец и с Евгени Минджев,по-щеше да му отива.С тези мутри всичко е ясно-той си е техен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране