22.07.2016 | 11:12
Борисов сменя кандидата за президент, търси обединител
Патриотите могат да влязат в правителството след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов преосмисля фигурата на кандидата си за президент. Заради променящото се международно положение той вече търси човек, който е най-вече обединител.

Това обяви самият Борисов в интервю за „Нова телевизия“.  „В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да поеме поста в този труден момент“, каза лидерът на ГЕРБ. Той описа и профила му: „Една дума – обединител. Ще има нужда от човек, който да обединява партиите и хората“.

Борисов обясни и мотивите си.  „Преосмислям го, защото в случая не касае дали е с много образование и титли и какво ли не друго. Думата е да бъде приет от всички, когато бъде избран“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ разкритикува и профилите на кандидатите, които търсят опонентите му. „Какво значи един президент да е социален? Социалната политика не зависи от президента. Какво значи президентът да е гарант за ЕС и НАТО? Той има право да върне един закон веднъж в месеца на парламента. Гарант са парламентарното мнозинство и кабинетът“, каза Борисов.Той избегна отговор на въпроса дали самият той би се кандидатирал. Но отново обясни, че вече му е омръзнало да коментира това и че сам не би казал дали е обединител, защото това определение го давали хората. Лидерът на ГЕРБ потвърди, че ще обяви кандидата на партията си през септември.

Борисов отново съобщи, че ако партията му не спечели отново президентския пост, той ще се откаже от мандата и ще предизвика предсрочни избори. „Президентските избори ще са вот на доверие за ГЕРБ“, каза лидерът.

Той обаче обясни, че ако кандидатът му се представи добре ще мисли как да заздрави още повече правителството.

Единият вариант бил ПФ да влязат в правителството. Това обаче отново зависело от изборните резултати и дали Патриотите ще се представят добре на тях. Тогава евентуално щяло да има и министерски оставки.

Лидерът на ГЕРБ коментира и коалиционните отношения. Той обясни, че още не е късно да седнат с Радан Кънев и да излъчат общ кандидат. Борисов обаче даде да се разбере, че не гледа с добро око на това, че в в РБ спрягат имена, които предварително е ясно, че той няма да приеме. Като това на Трайчо Трайков, който бе изваден от ГЕРБ като министър в първия кабинет на Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране