18.10.2017 | 0:01
Брат брата не храни, но тежко му на преференцията
В началото не бе хейт спийч

Виктор Николаев, НТВ: Кажете, днес има ли настроение да се изключва ваш народен представител от парламентарната ви група заради това, че брат му – Георги Стоилов е името на депутата – а неговият брат е арестуван и е част от група за рекет. Трябва ли…

Валери Жаблянов, БСП: Аз чух изявленията на говорителя на прокуратурата по тоя въпрос. Не останах с впечатление нашият колега да е направил нещо. Мисля, че останаха в историята времената, когато някой е осъден или изгонен отнякъде заради негов роднина. А ако не е така, моля да ме поправите!

ВН: Понеже имаше дискусия с „Кумгейт“ специално – виновен ли е например Томислав Дончев, че неговият брат е назначен в Габрово да отговаря за озеленяването. Това не е добре, казвате вие. А пък в същия момент, ако брат ти се занимава не с озеленяване, а с група за рекет, братът не е виновен.

ВЖ: Не. Ако г-н Дончев няма отношение към назначаването на брат си – така, както той е заявил, естествено, че не носи отговорност.

ВН: Да. Да не излезе, че озеленяването е, така, повод за търсене политическа отговорност, а при група за рекет – пак по братска линия – не е търсена.

ВЖ: Не, не. Вижте, аз цялата тази истерия, която се създава, би следвало много внимателно – ние като общество и политиците в България – да преценят как се говори, какво се предприема, за да може ние да останеме на терена на гражданските права и да не се стига до произвол.

ВН: Няма да отстранявате този народен представител заради това, че брат му в момента е…

ВЖ: Предстои заседание в момента…

ВН: Но вашето мнение е – не.

ВЖ: Тоест днес предстои заседание на ръководството на партията, ще обсъдим и този въпрос. Ш’ прецениме как да постъпиме в случая, но аз лично споделям личното си мнение в случая, не виждам някаква връзка между отговорността на един човек пред закона, роднинските им отношения и отговорността на друг човек пред закона. В крайна сметка, струва ми се, че обвинението навсякъде, и присъдите, и наказанията са лични. Не може някой за присъдата на брат си да лежи в затвора вместо него. Нали така?

ВН: Политически щети имате ли от този случай?

ВЖ: Ами аз не виждам какви политически щети може да има в тая посока. Много ми е трудно да преценя политически щети. Дотолкова, доколкото – в случая какво отношение има БСП към това? Не мога да разбера.

ВН: Депутатът 10/10 (номер на бюлетината и на преференцията, с която е избран обсъжданият депутат – б.р.) – като тези, като любимец 15 (Момчил Неков, който влезе в Европарламента с бюлетина 15/15); тоест номерът му в преференцията да отговаря на номера на партията в района, в Русе конкретно. Случайно да е влязъл.

ВЖ: Много такива случаи има, не са незаконни.

ВН: Да, да. Понеже тези, които случайно са влезли, невинаги са много пък… Невинаги са обект на защита от партията си тези, които не са били планирани.

ВЖ: Ами аз смятам, че въпросът за преференциите показва много случайности и много други действия при преференциите, които според мене са по-осъдителни, отколкото това, за което вие говорите.

***

В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПО ДРУГИЯ ТЕЛЕВИЗОР

Антон Хекимян, bTV: Казвате, че ще изобличавате управлението и практиките му. По какъв начин и какво точно ще разобличавате?

Йордан Цонев: Със слово! И с действие.

АХ: В началото бе словото – явно! Какво от словото ще кажете, за да се стигне и до действия.

ЙЦ: И всичко стана чрез словото, и нищо, което е станало, не стана без словото. Казва свети евангелист Йоан. Богослов! Това е словото. Словото има творческа сила – когато е градивно, когато е полезно. Словото има разрушителна сила. Това (езикът на патриотите) е разрушителната сила на словото!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране