04.07.2018 | 21:18
Брюксел се съмнява в саботаж на жп търговете

В бюджета за 2019 г. няма да бъдат включвани нови инвестиционни проекти, които да бъдат финансирани с държавни заеми или с издаване на държавни гаранции, реши правителството вчера. Целта е да се постигнат параметрите на средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., е основният мотив за решението.

Междувременно стана ясно, че ЕК има намерение да се противопостави на прехвърляне на пари от еврофондовете от железопътния сектор към други области. Това е заявил Аурелио Сесилио, представител на Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в ЕК, който е началник отдел „България, Хърватия, Словения“.

Поводът за предупреждението му е, че Европейската комисия най-после се е усъмнила, че България умишлено бави железопътни проекти с цел да прехвърли еврофондовете за други сектори, точно както стана през предишния програмен период. Тогава с част от парите за жп сектора бяха финансирани пътни магистрали и столичното метро.

Аурелио Сесилио  заявява, че ЕК има съмнения за нарочни саботажи на обществените поръчки за модернизация на железопътната инфраструктура, с цел да се пренасочат средства към пътна инфраструктура или други проекти. Той посочва, че няма видим напредък по големите жп проекти, като за жп линията „Елин Пелин – Костенец“, за който има одобрени 451 млн. евро финансиране от ЕК, липсва дори договаряне.

есилио напомня, че страната ни е закъсняла с решаването на проблема с обжалването на обществените поръчки. Това е дало повод на ЕК да се усъмни, че нарочно се злоупотребява с това право. По-лоши ли са от тези в останалите сектори. Или тези злоупотребяващи обжалвания имат една-единствена цел да забавят инвестициите в железопътния сектор и може би да допринесат един ден за прехвърляне на инвестиции в други области“, казва Аурелио Сесилио. Той посочва, че ЕК този път няма да допусне прехвърляне на еврофондове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране