18.01.2017 | 8:34
БСП отново обикна плоския данък
Административната тежест е основна пречка пред бизнеса, посочиха от ГЕРБ

БСП изпадна в странно раздвоение. Почти два месеца преди изборите и на фона на досегашната широка кампания за премахването на плоския данък вчера шефът на левицата във Варна Борислав Гуцанов обяви, че данъчното облагане е добро и трябва да остане каквото е в момента.

На годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“, Гуцанов заяви, че промяна трябвало да има само за т.нар. „горни категории“ – хората с годишен доход от поне 140 000 – 150 000 лева. Коментарът му дойде на фона на изказвания на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и колегата му от Реформаторския блок Мартин Димитров за това, че плоският данък от 10% трябва да се запази и в бъдеще.

„Плоският данък е гласуван и предложен от наше правителство. Запазването му е добро, но трябва да се помисли за хората с по-висок доход. Дори и да дойде на власт, БСП няма да отменя сегашния режим на облагане на доходите“, допълни Гуцанов. По-късно вчера, след заседание на Изпълнителното бюро на червените, съпартиецът му Драгомир Стойнев доразви новата идея на левицата. БСП ще предложи налог за „богатите“ – 20% данък ще плащат хората с месечни доходи от 10 хиляди лева нагоре от заплати, наеми и ренти, или над 120 хиляди лева годишно. Последният опит на БСП да замени плоския данък с прогресивно облагане бе само преди два месеца, при приемането на бюджет 2017. Той предвиждаше пропорционалният данък от 10% да се замени от прогресивно облагане с нарастваща ставка.

„За 95% от населението плоският данък остава. Трябва да имаш приоритети, ние предлагаме де факто пак диференцирана ставка“, обясни Стойнев в отговор на въпроса защо БСП се отказва от въвеждане на прогресивното облагане. На този фон БСП обмисля и връщането на семейното подоходно облагане. Идеята е в семействата, в които и двамата родители работят, на месец за едно дете да им се приспадат по 50 лв. от данъците. Според премиера Бойко Борисов обаче връщане на прогресивното облагане е невъзможно.

Борислав Гуцанов отново разви идеята на БСП за създаването на фонд „Индустрия“ и фонд „Иновации“. Първият от тях щял да се финансира с 500 млн. лв., а вторият да получи 150 млн. лв. Капиталът щял да дойде от бюджета. Целта на фондовете е да подпомогнат двата сектора чрез държавни дотации. „В момента 67% от БВП се формира от услугите“, обясни Гуцанов. Около 5% идват от селското стопанство, а останалите – от индустрията. „Не мисля, че това подпомагане може да стане чрез фондове. Няма да подкрепим държавата да се прави на предприемач“, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Като основен проблем пред бизнеса той посочи премахването на административната тежест. „Докато Министерството на икономиката намалява административната тежест с 200%, другите министерства го увеличават с 300%“, обясни бившият министър на икономиката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране