31.05.2017 | 11:53
БСП поиска оставката на председателя на парламента
Лидерите на парламентарните групи четат декларации една срещу друга

БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и внася подписка за оставката в парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание“. „Парламентът не работи вече шеста седмица“, каза Корнелия Нинова. По думите й това е така, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма. В същото време законите, които ние внасяме , не се гледат нито в комисии, нито в зала. По това време ПП ГЕРБ чете декларации , пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ“, зяви Нинова. По думите й те лицемерно искат национално съгласие, но умишлено прокарват разделителни линии. „Ние сме цитирам от стенограмите небългарска социалистическа партия. Клахте българите, както и турчин не ги е клал“, цитира Нинова. По думите й в стенограмите се твърди, че нямат право да говорят.

„Това е отношение не само към БСП и коалиция „БСП за България“, това е отношение към един милион българи, които ние представляваме. Председателят на парламента би трябвало да е пръв между равни“, каза лидерът на БСП. Тя поясни, че Главчев не изпълнява правилника на Народното събрание и не наказва народните представители, че отправят заплахи, думи, които увреждат доброто име и непристойно поведение. „Г-н Главчев не взема отношение, когато от трибуната се случва това и то от политическата партия, която представлява“, заяви тя и подчерта, че Главчев системно не си изпълняла задълженията по правилник.

Г-жо Нинова, онези от партиите, които в предизборната кампания заложиха на злост, реваншизъм, популизъм, съвсем закономерно загубиха, защото народът ни е достатъчно зрял да прецени кой е гарант за европейското развитие на България. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски в декларация от името на групата по повод декларацията на ПГ на БСП, изчетена от Антон Кутев на 26 май, предаде Агенция „Фокус“. „Кой е наясно с ежедневните проблеми на хората и предлага реални стъпки за тяхното решение. Не вашият „кой“, а кой- премиерът“, коментира Спас Гърневски. „Доверието за трети път в последните 8 години отново получи министър-председателя Бойко Борисов и водената от него ПП ГЕРБ“, заяви той. „Освен безспорните си лидерски качества, той се утвърди и като истински държавник“, поясни народният представител от ГЕРБ. Той се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: „Докато яздихте черния жребец на мегдана и се изявявахте в ролята на Жана Д‘арк с победно копие в ръка, докато плашехте народа, че ще бъдете следващия премиер, Бойко Борисов заяви: „Радвам, се че най-накрая и социалисти разбраха, че България има наследени от доста десетилетия тежки проблеми“.
„Въпреки всичко Бойко Борисов заяви, че когато ГЕРБ спечели изборите ще предложи на всички политици да решават заедно проблемите на България и то бързо, защото хората нямат никаква вина, за да продължават тегобите им. Ето заради това спасително национално обединение той бе преизбран отново“, каза още Спас Гърневски.

18 души от парламентарната ви група са били членове на БКП, вдигнете ръце, защо се криете. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в отговор на декларацията на Спас Гърневски от ГЕРБ, предаде Агенция „Фокус“. Кутев подчерта, че той и Корнелия Нинова никога не са членували БКП, обаче Бойко Борисов, Цецка Цачева и още 18 души от ПГ на ГЕРБ са членували. Той обясни, че е в декларацията си от петък е цитирал книгата на депутат от ГЕРБ и не си е позволил да цитира името му. Той попита защо Гърневски праща БСП чак в Сибир. „Лошото е, че допускате това говорене в обществото. Миналата седмица ставаше дума за това, че държавата има нужда от смислена идеология, че смислената идеология разделя лявото и дясното“, каза Кутев. По думите му вчера на КСНС е трябвало да става дума за заплатите на военните, а не за военната техника и самолетите. „Всяко едно решение на България може да има и лява, и дясна част. След 25 години Преход ние трябва да търсим левите решения. Не съм говорил за лагерите, както не съм говорил за безочието на хората, които сменят по пет политически сили“, заяви Кутев. Той подчерта, че баща му е бил почтен човек и е бил заклет комунист. „Аз се гордея с това“, изтъкна Кутев. По думите му баща му никога не е нарушил законите на страната.

ДПС искаме стабилност на държавата, а не на властта. Искаме сигурност за всички български граждани, а не на отряд шегобийци. Искаме демократично управление на страната, а не имитация и зле прикривана жажда за власт и привилегии. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на парламентарна група. „Искаме да осъждаме недопустими проявления на една античовешка идеология, а не да чакаме историята да го направи“, заяви той. „Независимо от нашите предупреждения днес място във властта имат тези, които в програмата си обещават разбиване на капсулирането на циганските гета и турскоговорящите региони, да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта за тези региони чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства и гинекологична помощ“, посочи Мустафа Карадайъ. „Под тези обещания седи подписът на сегашния председател на Съвета по етнически и демографски въпроси-цинизъм“, допълни той. „Във властта са лица, които извършиха атака по време на молитва, лица с нацистки поздрав, с шеговито обяснение на същия вицепремиер, че даже и той лично си правил такива снимки в „Бухенвалд“ пред труповете на милиони евреи, демократи, роми, социалисти- цинично и брутално“, каза още лидерът на ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране