24.07.2015 | 0:06
БСП за съдебната реформа: Получи се прасе с крака на пиле
Ситуацията е повече от комична, заключи Михаил Миков

„Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не пазар. Твоите 20 гласа за какво ще дадеш? И се драска в тефтерчето. Минаваш през другия кабинет. А твоите 15? Накрая се получава прасе с крака на пиле“. Така председателят на БСП Михаил Миков онагледи начина на събирането на гласове за подкрепа на промените в Конституцията.

Сегашната ситуация придобива леко комичен оттенък, превърнала се е в разбирането за юнашката чест, пошегува се той. По думите на Миков тези дни е станало ясно, че подписалите се за внасяне на конституционния проект са се отнесли несериозно, когато са поставяли подписите си. „Обсъжда се проект, който е около 2/3 по-различен от внесения. Той доказва, че сме били прави, когато заявихме, че единствената цел на промените е разместване и овладяване на позиции в съдебната власт“, коментира Миков. Той обясни, че е останала само тази сърцевина от конституционния проект, която потвърждава предварителната прогноза на БСП.

„Аритметичният подход показа, че промените в Конституцията от ясно набелязана цел с определени прогнозируеми последици се превърнаха в събиране на гласове. Това подрива конституционните устои и авторитета на НС“, коментира лидерът на социалистите. Той подчерта, че реформата в съдебната власт изисква много по-сериозно отношение, отколкото събиране на гласове, взаимни обвинения и заплахи, закани и решения, които предпоставят, че който не е съгласен с нещо, не е в прогресивната част на човечеството.

Миков припомни, че и при предишното, и при сегашното управление на ГЕРБ има силно занемаряване на конституционни функции на НС, пряко свързани със съдебната власт. „Докладите не бяха изслушвани и сериозно обсъждани в парламента, какъвто е смисълът на предишните промени в Конституцията, отчетени позитивно от ЕК. Тази година не са внесени всички доклади, а срокът е до месец май“, обясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране