04.04.2015 | 10:18
„Булгартрансгаз“ съди БНБ и КТБ заради загубени близо 30 млн. лв.
Дружеството обяви вчера две обществени поръчки за избор на адвокати

Държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ планира да съди подуправителя на БНБ, отговарящ за банковия надзор, както и КТБ заради загубени 28, 74 млн. лв.

За целта дружеството обяви вчера две обществени поръчки. С тях „Булгартрансгаз“ кани четири кантори – „Добрев и Люцканов“, „Костадинов и Димитров“, „Братоев и Конов“ и „Ърнст и Янг“.   Първият проблем на държавното дружество е, че КТБ е спряла неговото разплащане на 5,53 млн. евро и 500 хил. долара.

На 19 юни – ден преди банката да е поставена под специален надзор. Така парите са останали в КТБ.   При втория случай доставчикът на руски газ на България, който плаща транзитни такси на „Булгартрансгаз“ – „Газпром експорт“, е превел в КТБ 9,42 млн. доларана компанията.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи вчера в парламента в отговор на депутатски въпрос, че 65 държавни компании са имали депозити за общо 247,6 млн. лв. в банката на Цветан Василев към момента на затварянето й.

Детайлна информация за сметките им обаче не можела да бъде дадена заради банкова тайна.  „Всичко, свързано с драмата КТБ, трябва да е публично известно, разбира се при спазване на ограниченията на законодателството“, коментира Дончев.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране