24.11.2015 | 18:59
Част 6 на „двете каки“: Главният прокурор казал, ако Бойко продължи да го натиска, няма да издържи
"Опраскването" продължава - член на ВСС е заплашен, че "ако си отвори устата, ще стане страшно"

Сайтът „Биволъ“ разпространи 6-а част от аудиозаписите, за които се смята, че са разговор между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и търговската съдийка Румяна Ченалова.

Както и предишните части, от монолога лъхат съмнения за търговия с влияние, натиск над членове на ВСС, разделяне на съвета на „мои хора“, известяване на обект на разследване предварително за образуваното производство срещу него. В новата част от 2:25 мин. също се говори за натиск на изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов над действията на съдебната в лицето на Сотир Цацаров.

Ето го и записа:

„Владимира Янева: И, снощи… Главният прокурор звъни. Аз разбирам, че имало някаква среща на Съвета, която е била оня ден. На която среща главният прокурор им го е казал това нещо. Обаче им е казал да мълчат, да не казват, че трябва да ми гласуват отстраняването.

Те са били малка група. Не мога да ти кажа колко души. Но примерно тия, които са най-мои хора: Светла Петкова, Мария Кузманова не са били поканени.

Милка Итова е била, обаче са ѝ казали, че просто ако си отвори устата, ще стане страшно.

И се е коментирало това, че ми се иска отстраняването и че те трябва да ме отстранят.

На Жоро Колев са се обадили в 6 вечерта и са му казали, че има такава среща и той е казал: „Хубаво де, вие сега ли се сетихте да ми кажете?“ Нали в смисъл: Аз в 6 вечерта… сега тепърва къде да идвам? Трябваше да ми кажете по-рано като сте се разбрали.

И снощи, може би 7-8 беше, звъни ми главният прокурор, от вътрешния си номер – значи не си беше тръгнал от работата, и ми казва: „Искам да го чуеш от мене.“ А в същия момент Милка Итова се вижда с една наша обща приятелка, тази Теди Дренска.

И казва на Теди Дренска: много съм притеснена, не знам какво да правя. Сотир каза, че образува производство срещу нея, ще ѝ иска отстраняването.

И тя ми звъни естествено и вика: „Влади, аз не можах да не ти кажа…“ И дойде и ми го каза, и аз вече подготвена.

В същия момент Жоро Колев ме вика сутринта и ми казва: „Главният прокурор каза, ако Бойко продължи да го натиска, няма да издържи на натиска, ще образува срещу тебе да ти иска отстраняване.“

И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: „Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано…“ Не, „образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването“.“

От избухването на скандала мненията на Янева и Ченалова се разминават диаметрално. За разлика от Янева, която нищо не помни, Румяна Ченалова даде поредица от изявления, че помни разговорите, че има още много такива и дори че е сезирала европейски институции за „Янева гейт“.

От т. нар. трима големи в съдебната система Сотир Цацаров категорично отрича да е бил подлаган на натиск от премиера, Георги Колев определи разговорите като „две жени си говорят“, а единствен Лозан Панов – председател на ВКС, настоява за независима комисия по случая. Самият Бойко Борисов определи случая като „две каки си говорят“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране