30.05.2015 | 10:29
Черешова задушница е
Столичната община пусна допълнителни рейсове за гробищата

Днес е втората Задушница за годината, в съботата преди големия християнски празник Петдесетница. Почитат се всички починали православни християни, като денят се нарича и Спасовска или Черешова задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Във всички храмове в страната се отслужват заупокойни литургии в памет на починалите.

Днес чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Иисус Христос.

От Столичната община пуснаха допълнителни рейсове за гробищата.

Автобусни маршрути по линии с номера 18А и 79А ще са удобни за пътуване до „Орландовци“ на живеещите съответно в „Надежда“, „Суха река“ и „Левски“. Разкриват се и временни автобуси за „Малашевските гробища,“ като те ще са по линии с номера 86А, който ще пътува през „Сточна гара“ до кръстовищено на „Сливница “ и „Опълченска“, и 90А, който ще обслужва пътниците от автостанция „Изток“.

За гробищен комплекс „Бакърена фабрика“ пък са предвидени автобусни линии 108А и 83А. Първата ще се движи от жилищен комплекс „Люлин 5″ по ул. „Бели Дунав“, а втората ще обслужва живеещите в района на „Хладилника.“ Разкрива се временен трамвай, който ще е с маршрут от кв. „Иван Вазов“ до кв. „Орландовци“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране